Džaferović: Sarajevo ne može biti distrikt


Svako daljnje uvođenje etničkog principa u ustavnu strukturu BiH značilo bi nešto što nije cilj ustavnih promjena – značilo bi daljnju dezintegraciju BiH, a cilj promjena Ustava BiH je reintegracija. Ovo je u izjavi za “Dnevni avaz” kazao potpredsjednik SDA Å efik Džaferović komentirajući prijedlog hrvatskih stranaka vezan za ustavne promjene.

– BiH treba organizirati na građanskom principu uvažavajući njen multietnički karakter. SDA je pri stavu da BiH treba imati tri nivoa vlasti: državni koji bi imao sve ingerencije koje imaju moderno uređene države, općinski koji bi se bavio lokalnom samoupravom i regionalni nivo koji bi se bavio ekonomskim razvojem – kazao je Džaferović.

On je naglasio kako regije trebaju biti organizirane kao multietničke, potcrtavajući kako je za SDA apsolutno neprihvatljivo da Sarajevo bude proglašeno distriktom. Na tom fonu je i potpredsjednik SBiH Beriz Belkić koji navodi da je još rano zauzimati stavove spram stranačkih prijedloga ustavnih reformi ili bilo koji od njih diskvalificirati.

– Na stolu su radikalno suprotstavljene koncepcije od neke labave konfederacije do moderno uređene države sa multietničkim regijama, što nam govori da pred nama neće biti lak put do kompromisa i novog ustavnog rješenja – rekao je Belkić dodajući kako sve prijedloge treba staviti na sto i razmotriti bez prethodnih optužbi i žestokih komentara.

Federalizacija BiH na etničkim kriterijima bi prema stavu SBiH dodatno potaknula razgradnju zemlje jer federalne jedinice imaju pravo na referendum i otcjepljenje. Bilo kakve restrikcije na to pravo koje bi se i ugradile u budući Ustav BiH, navode u SBiH, ne bi imale efekta, jer se to pravo ostvaruje na međunarodnom, a ne na domaćem nivou.

Mladen Ivanić, lider PDP-a, kazao je kako hrvatski prijedlog može biti tema razgovora o promjeni Ustava, ali pod uvjetom da ustavna reforma ne ide na teret RS.

– Nije realno očekivati od nas da prihvatimo bilo šta čiju bi cijenu plaćala RS. Ključni elementi Dejtona se moraju očuvati jer to je jedini mehanizam koji je već prihvaćen i sa kojim mi živimo, a sve drugo je moguće ali mora biti rezultat dogovora – rekao je Ivanić.

Džaferović je podsjetio na prijedlog Evropske komisije prema kojem treba ići na ekonomsku regionalizaciju BiH, dodajući kako smatra da taj prijedlog treba slijediti.

– Najoptimalnije je da u BiH bude pet multietničkih regija utemeljenih na ekonomskom, geografskom… principu. Riječ je o regiji Hercegovine, sarajevskoj regiji, regiji centralne Bosne, sjeveroistočne Bosne i sjeverozapadne Bosne – naveo je Džaferović.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.