“Hitne akcije” u saradnji s Haagom, pa potpis na SSP sa Srbijom

Evropski povjerenik za proširenje Olli Rehn vjeruje kako još ima šansi da do kraja januara Srbija i Evropska unija potpišu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), ali da to zavisi od “hitnih akcija” koje bi Beograd trebalo da poduzme u saradnji s Haškim sudom.

“Potpisivanje SSP-a zavisi od ispunjenja uvjeta propisanih na početku pregovora, između ostalog i u vezi s punom saradnjom s Haškim sudom (ICTY)”, kazala je u petak Tanjugu Rehnova glasnogovornica Krisztina Nagy (Nađ). “Povjerenik Rehn vjeruje kako još ima šansi da SSP bude potpisan u januaru ako Srbija poduzme hitne akcije usmjerene radi ispunjenja pune saradnje s ICTY-em”, dodala je ona.

“U tome kontekstu povjerenik Rehn podržava nastupajuću posjetu novoga glavnog tužitelja ICTY-a (Sergea Brammertza) Beogradu gdje bi on trebalo da ocijeni situaciju” u vezi sa saradnjom, naglasila je Rehnova glasnogovornica.

Glavni protivnik potpisivanje SSP-a sa Srbijom je Holandija, koja se zalaže za izručenje Ratka Mladića prije nego što EU stavi potpis na taj dokument. Takav stav Holandije je nedvno potvrdio i holandski ministar vanjskih poslova Maxime Verhagen.

Njegov belgijski kolega Karel De Gucht rekao je ove sedmice srbijanskom šefu diplomatije Vuku Jeremiću da belgijski stav u pitanju SSP-a “ostaje nepromijenjen”, odnosno da Belgija još nije zadovoljna stepenom saradnje Beograda s Haagom.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.