Preuzimanje državnih ingerencija od strane RS-a

Protokol o saradnji između skupština Srbije i Republike Srpske dodatno potvrđuje neophodnost budućeg regionalnog uređenja BiH, kao i ostanak, ali i korištenje, bonskih ovlasti OHR-a do uspostavljanja takvog ustavnog rješenja, saopćeno je danas iz kabineta člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića.

Daytonski ustav ne dozvoljava “specijalne odnose” između entiteta, već isključivo “specijalne paralelne odnose”. Ova formulacija zahtijeva ugovornu saradnju na određenom nivou ili oko određenih pitanja između BiH i susjedne države prije no što se paralelna saradnja te vrste može uspostaviti između entiteta i te države. Bez ispunjenja tih uvjeta, entitet RS, skupa sa Srbijom, jasno krši odredbe Daytonskog ustava, te narušava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

U prilog ovoj činjenici ide i konstatacija predsjednika RS-a Rajka Kuzmanovića da ovim protokolom Srbija “prihvata RS kao državotvornu jedinicu”.

– Krajnje je vrijeme da OHR preduzme konkretne korake kako bi se zaustavilo preuzimanje državnih ingerencija od RS-a. U konačnici, međutim, neophodno je Bosnu i Hercegovinu ustrojiti na sistemu regija baziranih na historijskim, kulturnim, geografskim i drugim funkcionalnim principima, jer je entitet RS svojim postupcima odavno dokazao da etnoteritorijalne jedinice nisu i ne mogu biti kompatibilne sa očuvanjem suvereniteta BiH, kaže se u saopćenju iz Silajdžićevog kabineta.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.