Hrvatske stranke za televiziju na hrvatskom jeziku

Predstavnici pet hrvatskih stranaka (HDZ BiH, HDZ 1990, HSS BiH-NHI, HKDU, HSP BiH čapić-dr.Jurišić) i Narodne stranke Radom za boljitak razgovarali su danas u Mostaru o ustavnim promjenama i Zakonu o javnom RTV sustavu BiH.

Kako je rečeno nakon završetka sastanka, sve su se stranke složile da bi u okviru RTV sustava BiH trebala postojati televizija na hrvatskom jeziku. “Nismo ulazili u detalje kako do nje doći, ali to će biti jedan od naših uvjeta u organiziranju informativnog života u BiH”, kazao je domaćin današnjeg sastanka, predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić kazao je da hrvatske stranke neće biti kočnica na putu BiH ka Europskoj uniji, ali neće ni odustati od “legitimnog prava hrvatskog naroda na televiziju na hrvatskom jeziku”. Dodao je da će se to pitanje riješiti do ožujka ove godine, kada se očekuje potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Što se tiče ustavnih promjena, na sastanku se razgovaralo o dvama konceptima budućeg uređenja BiH, koje su predložila dva HDZ-a.

Sudionici sastanka istaknuli su kako u suštini nema velike razlike između tih prijedloga, a u njima se navodi da bi BiH trebala imati državnu vladu, dvodomni parlament, jednog predsjednika i dva potpredsjednika te tri razine vlasti, od kojih bi svaka imala sudsku, izvršnu i zakonodavnu vlast. Na razini države bi se primjenjivala načela koncenzusa i rotacije.

“Dogovorili smo se da o detaljima ne raspravljamo previše u javnosti. Čekamo ostale stranke da dobijemo punu dinamiku. Nadamo se da ćemo skoro dobiti priliku da postavimo jasne rokove i da punim kapacitetom razgovaramo o ustavu BiH. Bude li nas previše opterećivalo Kosovo, BiH će zaostajati u svim drugim elementima razvoja što ne bi bilo dobro ni za jednog građanina BiH”, kazao je Čović.

Upitan da prokomentira izjavu premijera Republike Srpske Milorada Dodika, koji je kazao da se o ustavnim reformama može govoriti samo pod uvjetom da se u Republiku Srpsku ne dira, Čović je kazao kako razumije poziciju Milorada Dodika, ali da će se u procesu ustavnih reformi razgovarati o cjeloj BiH, a ne samo jednom njenom dijelu.

Predstavnici hrvatskih stranka najavili su češće održavanje ovakvih sastanaka, a domaćin sljedećeg trebala bi biti Narodna stranka Radom za boljitak.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.