Vujanović: Podržava Crnogorce iz Lovćenca


Crnogorski predsjednik Filip Vujanović odbio je zahtjev da od srbijanskog predsjednika Borisa Tadića traži dopuštenje registracije kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve

Vujanović je, međutim, podržao najavu udruženja Crnogoraca iz Lovćenca da se žale Evropskom sudu u Strasbourgu zbog odbijanja registracije nekanonskog CPC-a u Srbiji, navodeći da je “to pravi put”. Vujanović, kako je saopćeno iz njegovog kabineta, smatra da bi bilo besmisleno da predsjednik jedne države traži od predsjednika druge da njegova država poštuje vlastiti pravni sistem.

U saopćenju se navodi da Vujanović neće odgovoriti na pismo u kojem ga Zeković, istraživač kršenja ljudskih prava u Crnoj Gori, poziva da učini isto što je prošle godine učinio Tadić koji je tražio da crnogorski državni organi zaštite mitropoliju crnogorsko-primorsku Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Crnogorski predsjednik neće odgovarati na Zekovićevo pismo jer je ono “utemeljeno na nepoznavanju kapaciteta nadležnosti predsjednika države”, saopćeno je “Vijestima” iz njegovog kabineta.

“Predsjednik svake države može ukazivati samo na potrebu poštovanja pravnog sistema, kako domaćeg tako i međunarodnih standarda”, objavio je Vujanovićev kabinet i ukazao da je “u konkretnom slučaju Ministarstvo vjera Srbije primijenilo propise te države”.

Iz Ministarstva vjera Srbije je saopćeno da je zahtjev za registraciju kanonski nepriznatog CPC-a kao kanonske crkve odbijen jer oni poštuju propise Srbije, te se na tu odluku može podnijeti tužba u upravnom sporu, podsjetio je Vujanović.

“Predstavnici nacionalne zajednice Crnogoraca iskazali su raspoloženje da vode upravni spor i nakon toga eventualno traže zaštitu svog prava u okviru Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu. Pokazali su odlučnost da pravno provjere osnovanost svog zahtjeva, što je pravi put”, poručio je Vujanović.

Zeković je u otvorenom pismu od Vujanovića zatražio da intervenira kod srpskog kolege Borisa Tadića kako bi u Srbiji bila dozvoljena registracije CPC-a, što je srpsko ministarstvo vjera odbilo, prenio je Tanjug.

Ministarstvo vjera Srbije je saopćilo da je nemoguć upis CPC-a u registar crkava i vjerskih zajednica jer nisu ispunjeni svi uvjeti određenih članova koje propisuje zakon, niti je pružen ijedan dokaz o postojanju te nekanonske crkve u Srbiji.

Kako je navedeno u rješenju od 22. novembra 2007. godine, CPC je građanska organizacija i, shodno zakonu, ne može biti uključena u sistem crkava i vjerskih zajednica, pa ni u njihov Registar, objavilo je Ministarstvo vjera Srbije.

(Fena)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.