Zapljena pasoša članovima Karadžićeve mreže pomagača

Visoki predstavnik Miroslav Lajčak naredio je danas zapljenu bosanskohercegovačkih putnih isprava koje se nalaze u posjedu Ljiljane Zelen-Karadžić, Aleksandra Karadžića, Sonje Karadžić-Jovičević i Branislava Jovičevića.

Visoki predstavnik je izdao ovaj nalog na zahtjev Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju (ICTY) te u tijesnoj saradnji sa relevantnim domaćim agencijama za provođenje zakona, saopćeno je iz OHR-a.

 

Ove četiri osobe su na jedan ili drugi način predmet naloga Suda BiH,odluke Vijeća ministara BiH, međunarodnih finansijskih i putnihsankcija te krivičnih istraga koje su u toku u vezi sa njihovom ulogomu mreži pomagača Radovana Karadžića. Današnje mjere se nadovezuju naprethodno navedene mjere.

Od prvog dana na dužnosti visokog predstavnika, Miroslav Lajčak je punusaradnju sa Haškim tribunalom – koja predstavlja obavezu iz Daytonskogsporazuma te prioritet Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira -postavio kao svoj najviši prioritet.

“Međunarodna zajednica je jasno stavila do znanja da od organa vlasti uBosni i Hercegovini očekuje da u potpunosti sarađuju sa Krivičnimtribunalom u Hagu (ICTY), te da imaju proaktivnu ulogu u hapšenju svihpreostalih optuženika i razbijanju mreža njihovih pomagača. Moja odlukanadopunjuje mjerekojesu poduzeli domaći organi vlasti i ostalimeđunarodni akteri”, izjavio je Lajčak.

(Sarajevo-x)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.