Hiljade ljudi u pogrebnoj povorci Benazir Bhutto

Pakistanska opozicijska čelnica Benazir Bhutto, ubijena u četvrtak u samoubilačkom napadu za koji je odgovornost preuzela Al-Qaida, pokopana je u petak u obiteljsku grobnicu u rodnoj pokrajini Sindh na jugu Pakistana.

Bhutto, koja je bila prva žena koja se nalazila na čelu vlade jedne muslimanske zemlje, počiva pored svog oca Zulfikara Ali Bhutta, prvoga izabranog premijera zemlje, koga je vojska svrgnula 1977. a potom objesila. Agencije prenose da su deseci hiljada ljudi, plačući te iskazujući tugu i gnjev, pratili u petak kovčeg bivše premijerke iz doma njezine obitelji do obiteljske grobnice.

Asif Ali Zardari, suprug ubijene Bhutto, hodao je iza kovčega umotanoga u zastavu Pakistanske narodne stranke (zeleno, crveno i crno), kojom je Bhutto predsjedala, u procesiji dugoj sedam kilometara do obiteljskog mauzoleja.

Bhutto (54), koja se nadala da će pobijediti na izborima 8. januara, ubijena je u četvrtak na predizbornom skupu u gradu Rawalpindiju. Njezina smrt bacila je nuklearnu silu Pakistan u jednu od najtežih kriza u 60 godina postojanja.

Odgovornost za ubistvo prodemokratske političarke preuzela je u petak međunarodna teroristička mreža Al-Qaida, čiji je vrhovni zapovjednik za Afganistan objavio da je bivša premijerka kažnjena jer se udružila s nevjernicima.

Ubistvo Benazir Bhutto izazvalo je val nasilja u Pakistanu, ponajviše u njezinoj rodnoj pokrajini Sindh. Prema dosad poznatim podacima ubijeno je 16 osoba.

Svjetski lideri oštro su osudili ubistvo i pozvali Pakistan neka ne skreće s puta prema demokratiji. Usprkos velikim nemirima i krizi u zemlji, pakistanska vlada zasad nije najavila da bi mogla odgoditi parlamentarne izbore.

Opozicijski čelnik Nawah Sharif pozvao je u petak vladu da odgodi izbore jer bi oni u ovome trenutku zemlju mogli dovesti do “uništenja” te je pozvao predsjednika države Perveza Musharrafa da podnese ostavku, neizravno ga optuživši da je odgovoran za smrt Benazir Bhutto.

U Pakistanu je proglašena trodnevna nacionalna žalost, u čast prve žene koja je u dva navrata vodila ovu veliku muslimansku zemlju.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.