Pristalice Benazir Bhutto divljaju po ulicama

Pakistanske snage sigurnosti stavljene su u četvrtak u stanje pune pripravnosti nakon što je ubistvo opozicijske čelnice Benazir Bhutto pokrenulo val nasilnih protesta njezinih pristalica, prenose mediji u svijetu.

Predsjednik Pervez Musharraf osudio je taj napad, nazvavši ga terorističkim i pozvao na smirivanje stanja nakon što su bijesne pristalice ubijene bivše premijerke izašle na ulice širom Pakistana, od Himalaja do južnih obala. Analitičari procjenjuju da je ubistvo Benazir Bhutto izazvalo jednu od najvećih kriza u 60-godišnjoj historiji Pakistana. Ističu kako će predsjednik Musharraf najvjerojatnije ponovno uvesti vanredno stanje i otkazati parlamentarne izbore zakazane za 8. januar.

“Najveća opasnost Pakistanu i naciji prijeti od ovih terorista”, rekao je Musharraf pozivajući na “jedinstvo i podršku nacije” u borbi protiv terorista.

Poznavatelji prilika navode kako Pakistan, ključni američki saveznik u borbi protiv terorizma, ulazi u “nemirne vode” koje bi mogle dovesti do destabilizacije cijele regije koja je već bila poprištem triju ratova između Pakistana i njegovoga nuklearnog suparnika Indije.

Najveći nemiri zahvatili su rodnu pokrajinu ubijene političarke Sindh i glavni grad Karachi.

“Policija u Sindhu stavljena je u stanje pune pripravnosti”, rekao je visoki policijski dužnosnik. “Rasporedili smo pojačanja po svim gradovima, jer nemiri su svuda”, dodao je.

Izvještaji govore da je sve teže stanje u Karachiju gdje su na ulice izašle diljade protestnika i zapaljene najmanje tri banke, vladin ured i pošta. Na cestama gore automobilske gume, a pucnjava odjekuje po različitim djelovima grada. Zatvorena je većina trgovina i tržnica.

U gradu Hyderabadu u pokrajini Sindh porazbijano je najmanje 20 automobila, a manji incidenti zabilježeni su i u Rawalpindiju i pakistanskoj prijestonici Islamabadu.

Protestnici su zapaljenim gumama blokirali ceste i izvikivali slogane protiv predsjednika Musharrafa u Muzaffarabadu, glavnom gradu pakistanskog dijela Kašmira na brdovitom sjeveru zemlje.

Policija je dobila naredbu da blokira glavnu cestu između provincija Sindh i Punjab kako bi ograničila kretanje protestnika.

Nemiri su zabilježeni i u gradu Multanu na sjeveroistoku Pakistana, kao i u Lahorenu na istoku zemlje gdje su članovi Pakistanske narodne stranke zapalili tri autobusa i oštetili još nekoliko vozila.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.