Rat za Kosovo!


Koštuničin DSS otvoreno je juče zaprijetio Tadićevim demokratama da će se vladajuća koalicija raspasti ukoliko DS ne prihvati njihov Nacrt rezolucije, koji će se sutra naći pred poslanicima Skupštine Srbije!

S obzirom na to da tekst DSS-NS sadrži opciju obustavljanja razgovora o pridruživanju Srbije i EU, ali i prikrivenu mogućnost vojne intervencije srpskih snaga na Kosovu, šanse da poslanici DS dignu ruku za takvu rezoluciju svedene su na minimum. Situaciju sa rezolucijom dodatno bi mogla da iskomplikuje i činjenica što se njome poziva i Evropska unija na poštovanja postojećih granica Srbije.

Naime, u Nacrtu rezolucije DSS-NS, u koji je Kurir juče imao uvid, između ostalog, stoji slijedeće:

– Narodna skupština nalaže Vladi Srbije da obustavi sve aktivnosti na potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i EU, sve dok se EU izričito ne obaveže na poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije i njenih međunarodno priznatih granicama!

U uvodu Nacrta rezolucije predlaže se da “Skupština konstatuje da je albanska strana izbjegavala da stvarno pregovara”, a kao glavni razlog opstrukcije pregovaračkog procesa navode se stavovi SAD i nekih evropskih država da Kosovo treba da dobije nezavisnost.

U rezoluciji takođe stoji da bi uspostavljanje misije EU u pokrajini bez donošenja nove rezolucije SB UN predstavljalo kršenje međunarodnog prava, i predlažu stavovi kao “okvir djelovanja državnih organa u odbrani suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka Srbije”.

Osim tačke u kojoj će se svi akti proglašenja i priznanja nezavisnosti Kosova proglasiti ništavnim, Vlada se obavezuje da donese konkretan i sveobuhvatan plan mjera koje će biti preduzete u slučaju proglašenja nezavisnosti, a posebno prema onim državama koje budu priznale takvu nezavisnost. O kakvim konkretnim mjerama je reč, međutim, ne piše u rezoluciji.

Interesantno je također i to da se traži da se Vlada posebno obaveže da će “u svim okolnostima koje bi mogle nastupiti efikasno djelovati na zaštiti života, imovine, prava i sloboda srpskog i nealbanskog stanovništva u pokrajini”. Takođe, DSS insistira da Skupština konstatuje da “ovlašćeni predstavnici Srbije treba da nastave zajedničke napore sa prijateljski raspoloženim državama kako bi se pregovori obnovili i pronašlo rešenje”.

Portparol DSS Branislav Ristivojević potvrdio je juče da je njegova stranka direktno vezala sudbinu Vlade za saglasnost o prijedlozima koalicije DSS-NS i dodao da će koalicija biti u krizi ukoliko se oko Kosova i nastavku evropskih integracija ne postigne dogovor.

– Srbija će u EU ući samo kao cjelovita država – rekao je Ristivojević, dodajući da ti stavovi treba da budu ugrađeni u Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU i u skupštinsku rezoluciju o KiM.

Inače, rukovodstva DS i DSS juče su načelno razgovarala o tekstu rezolucije o KiM, koja će se pred narodnim poslanicima naći sutra. Međutim, kako Kurir saznaje, dogovora nije bilo, a sve su prilike da i neće.

(vjesnik)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.