U 2008. godini moramo svi zasukati rukave

Vjerujem da 2008. može biti godina u kojoj će građani i narodi Bosne i Hercegovine početi uživati plodove daljeg integriranja u zajednicu evropskih država, istakao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak u novogodišnjoj čestitki građanima BiH.

Čestitku prenosimo u cjelosti.

– Bosna i Hercegovina ulazi u 2008. godinu sa izvjesnom perspektivom. Prošle godine u ovo doba nije se moglo mnogo toga naslutiti, a uistinu, obilježena je teškom atmosferom i pokušajima odlaganja bitnih stvari, 

Suočavanje sa temeljnim problemima ove zemlje nije bilo nimalo ugodno, ponajmanje nije bilo lijepo vidjeti građane u panici, koji se s razlogom pitaju zar su opet moguća loša vremena. 

Srećom, na samom kraju godine kada je napetost kulminirala, zdrav razum je prevagnuo. Zahvaljujući tome, mogli smo ukloniti prepreke koje su godinama usporavale razvojni put ove zemlje. Zato vjerujem da 2008. može biti godina u kojoj će građani i narodi Bosne i Hercegovine početi uživati plodove daljeg integriranja u zajednicu evropskih država. Kada je na kraju godine led probijen, i parafiran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, mnogi su odahnuli. A politički lideri shvatili da samo dogovorom mogu ovu zemlju voditi naprijed. 

Prioritet u 2008. je svakako potpisivanje Sporazuma, i dalje napredovanje ka Evropskoj uniji. Ali već prije toga, mnoge kategorije građana će moći od 1. januara lakše dolaziti do viza za zemlje EU. Bitno je da nastavimo ovim tempom, da se ispune preostali uvjeti, i sve manje razloga će biti za nezadovoljstvo. Naravno, uvijek treba imati na umu da se može više, brže i jače od trenutno postignutog, baš kao što glasi olimpijski slogan toliko drag svima vama, a koji će odjeknuti i u novoj olimpijskoj godini. 

Dakle, moraćemo svi zasukati rukave već na početku, kada se očekuje ispunjenje obećanih zadataka iz posljednjih Mostarskih, Sarajevskih i Banjalučkih dogovora. To neće teći nimalo glatko, jer je Bosna i Hercegovina složena zemlja. Međutim, znajući da je tolerancija nešto što vijekovima krasi bosanskohercegovačko društvo, samo je treba kreativno i hladnokrvno pretočiti u realnost. Zbog toga očekujem, da će duh tolerancije, uvažavanja i razumijevanja krasiti i period pred nama, kada treba otvoriti, između ostalog, i priču o Ustavu za bolju i efikasniju državu, zasnovanoj na principima ljudskih prava i savremenog demokratskog poretka. 

U takvom duhu je i moglo doći do nedavnih sporazuma, a očekujem da će se stalni dijalog uspostaviti među donosiocima odluka kako zemlja ne bih zaostajala u reformama. Oni su vam to obećali i oni to mogu u 2008. godini. Ja im stojim na raspolaganju da pomognem, a i od vas očekujem da izvršite onaj građanski, presuđujući pritisak kada su u pitanju ključni pomaci. 

Zajedno možemo ovu zemlju uvesti tamo gdje joj je i mjesto – u zajednicu demokratskih i prosperitetnih evropskih društava. 

Želim vam sretnu i uspješnu Novu godinu, kaže se u čestitki visokog predstavnika.

(Fena)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.