Silajdžić: S Delićem nisam razgovarao ni o optužnici ni o odbrani

Član Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić dao je izjavu povodom reakcija na njegov susret sa generalom Rasimom Delićem.

Član Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić daje slijedeću izjavu povodom reakcija na njegov susret sa generalom Rasimom Delićem:

 

“Prilikom susreta sa generalom Delićem predmet razgovora nije bioproces koji se protiv njega vodi pred Međunarodnim tribunalom u Hagu.Već na početku susreta ja sam se interesovao za tok postupka, ali me jegeneral Delić obavijestio da o tim pitanjima ne može razgovarati doktraje postupak. Zbog toga nismo razgovarali ni o optužnici ni o odbrani.

Razgovarali smo o njegovom zdravstvenom stanju, jer general Delić imaozbiljne zdravstvene teškoće, kao i o mogućnostima odgovarajućegliječenja s obzirom na okolnosti u kojima se trenutno general Delićnalazi. General Delić je zamolio za kontakte sa odgovarajućimspecijalistima, kako bi za vrijeme privremenog boravka na slobodiobavio potrebne pretrage. Takođe smo razgovarali o mogućnosti da sepruži određena pomoć njegovoj porodici.

Saopštenje koje je povodom toga susreta dato iz Kabineta sačinjeno jerutinski od službenika koji nije prisustvovao ovom susretu.

Veoma mi je žao što je zbog ovog nesporazuma general Delić izložendodatnim neprijatnostima”, navodi se u saopštenju iz kabineta članaPredsjedništva BiH dr. Harisa Silajdžića.

 

 

Iz izvora bliskih Tužiteljstvu Haškog tribunala FTV je dobila informaciju da je Pretresnom vijeću suda u Haagu upućen hitan zahtjev da se generalu Rasimu Deliću odmah ukine Odluka o privremenom puštanju na slobodu do nastavka suđenja.

U obrazloženju ovog zahtjeva Haško tužiteljstvo navodi da je general Delić eksplicitno prekršio odredbe Tribunala o privremenom puštanju na slobodu koje striktno određuju da optuženik za ratne zločine ne smije razgovarati o svom predmetu ni s kim, osim sa svojim odvjetnikom.

Ovaj zahtjev Haškog tužiteljstva, koji će, prema nezvaničnim informacijama, Pretresno vijeće Suda prihvatiti, uslijedio je nakon jučerašnjeg sastanka generala Delića i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića.

U priopćenju iz Silajdžićevog ureda nakon ovog sastanka navedeno je »da je Silajdžić sa Delićem razgovarao o tijeku postupka koji se vodi u Haagu«.

Ovo je prvi slučaj u povijesti Haškog tribunala da je jedan optuženik za ratne zločine službeno razgovarao o svom predmetu s predsjednikom države.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.