Guardian: EU se kocka na kartu velike misije za Kosovo

“EU se kocka na kartu velike misije za Kosovo”, piše u subotu u naslovu svog članka Guardian.

Uprkos podjelama u EU oko toga kako reagovati na odvajanje Kosova od Srbije, koje se sad očekuje u februaru, lideri Unije, na samitu u Bruxellesu, odlučili su da pokrenu najveću evropsku državotvornu operaciju, čije će detalje ministri inostranih poslova EU razraditi poslije Nove godine. Visoki zvaničnici evropskih vlada kažu da je EU ovako reagovala na snažan pritisak Washingtona, koji je nagovijestio da će čekati do februara (nakon predsjedničkih izbora u Srbiji), ali ne duže, prije nego što prizna nezavisnost Kosova.

Guardian konstatuje da su Evropljani “bolno podijeljeni” oko dva ključna pitanja – priznavanja nezavisnog Kosova i ublažavanja uvjeta za priključenje Srbije EU.

Mnoge evropske države žele da ohrabre Srbiju i podstaknu je da potpiše sporazum o preliminarnim razgovorima o članstvu, 28. januara, što bi palo između dva kruga predsjedničkih izbora i čiji je cilj da se ojača pozicija “pro-zapadnog” Borisa Tadića u odnosu na “ekstremnog nacionalistu” Tomislava Nikolića.

I dok francuski predsjednik Nicolas Sarkozy obećava Srbiji ubrzan ulazak u EU, nakon priznanja nezavisnosti Kosova, holandske vlasti kažu da će uložiti veto na to sve dok Ratko Mladić ne bude izručen Haškom sudu.

Isti stav, kako prenosi Independent, ima i britanski premijer Gordon Brown, koji također ističe da će nova misija na Kosovu imati zakonsku osnovu, tvrdnja koju Srbija i Rusija osporavaju.

EU je takođe na mukama da odredi da li i kada da prizna državnost Kosova, nastavlja Guardian; Rumunija, Slovačka, Grčka i Kipar najavili su da neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

I druge evropske zemlje dele takvo mišljenje i nagoveštavaju da bi proces građenja konsenzusa mogao da potraje, te da se sad “ne radi o danima, već mesecima”, kako je izjavio britanski šef diplomatije David Miliband.

Guardian također prenosi mišljenje zamjenika češke diplomatije da Evropa treba da i Kosovo i Srbiju održi u svojoj sferi uticaja – “van domašaja uticaja džihada” kad je riječ o Kosovu, i “ne prepuštajući Srbiju Rusiji”.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.