Bošnjačko-srpski rat u Stankovićevoj emisiji


Današnje gostovanje Milorada Dodika, premijera Republike Srpske u HRT-ovoj emisiji “Nedjeljom u 2” je predstavljalo jedan od najzanimljivijih događaja u povijesti te emisije, ali ne toliko zbog živopisnog gosta koliko zbog incidentne situacije koja se zbila na njenoj završnici.

Bosanskosrpskog čelnika je, naime, voditelj Aleksandar Stanković suočio s Bakirom Hadžiomerovićem, novinarom Federalne televizije protiv kojega premijer Republike Srpske vodi postupak na sudu zbog klevete.

Hadžiomerović je protiv Dodika ponovio niz optužbi za korupciju, a sam Dodik je prije toga, ne znajući da će Stanković upravo njega pozvati da se u emisiju javi iz sarajevskog studija, spomenuo Hadžiomerovićevu majku koja je u prošlosti služila zatvorsku kaznu zbog gospodarskog kriminala te postupke njenog sina objasnio traumama iz djetinjstva i nedostatkom roditeljske brige.

Kao što se moglo očekivati, Dodikov dalji nastup u emisiji je bio obilježen stalnim prekidanjima, upadanjima u riječ i međusobnim korištenjem raznih neprimjerenih naziva između bošnjačkog novinara i srpskog političara. Dodik, usprkos svemu, nije izašao iz studija, ali se s voditeljem nastojao rukovati prije početka odjavne špice.

Kao uvertira u verbalni okršaj s Hadžiomerovićem, premijer Republike Srpske je odgovarao na niz pitanja koja se tiču sudbine njegovog entiteta, odnosno Bosne i Hercegovine u cjelini.

Dodik je ponovio svoje stavove kako je Bosna i Hercegovina moguća jedino dok se Republika Srpska ne dovodi u pitanje, optuživši bošnjačke političare da će sa svojim inzistiranjem na ukidanju njegovog entiteta “Bosni i Hercegovini učiniti isto što je Milošević učinio Jugoslaviji”.

Dodik je rekao da sebe smatra jedino “patriotom Republike Srpske”, a za Bosnu i Hercegovinu da je činjenica temeljena na Daytonskom ugovoru i “volji međunarodne zajednice”. Rekao je kako ne vjeruje da će za deset godina Bosna i Hercegovina postojati.

Premijer Republike Srpske je odbacio sve sugestije kako bi rješavanje statusa Kosova moglo biti povezano s rješavanjem političke krize u Bosni i Hercegovini. S druge strane je rekao kako on, njegova stranka i njegov entitet neće dozvoliti da Bosna i Hercegovina prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Na pitanje kako vidi rasplet kosovskog čvora, Dodik je rekao kako bi optimalno rješenje bilo u nastavku pregovora Beograda i Prištine. Ako tako nešto nije moguće, na kraći rok bi jedino “fer rješenje” trebala biti podjela te pokrajine na južni dio, koji bi mogao biti nezavisna država te na sjeverni dio koji bi se pripojio Srbiji. Premijer Republike Srpske je rekao kako je to njegovo privatno mišljenje te kako nije čuo nijednog službenog političara iz Srbije kako podržava takvu opciju.

Manji dio pitanja se ticao i prošlog rata. Na pitanje zašto je u ratu najviše poginulo Bošnjaka, premijer Republike Srpske je rekao da je to zato što su Bošnjaci najduže i sa svima ratovali, da ih je bilo najviše, ali je priznao i to da su bili slabije naoružani od Srba.

Na pitanje zašto u Banjoj Luci nije prikazan film “Grbavica” Jasmile Žbanić rekao je kako su sve kino-dvorane u privatnom vlasništvu te da su se njihovi vlasnici bojali reakcija lokalnog stanovništva.

Index.hr

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.