Odlazim vrlo razočarana zbog Karadžića i Mladića


Glavna tužiteljica Haškog tribunala Karla del Ponte (Carla) izjavila je jučer na oproštajnoj konferenciji za novinare u Hagu da odlazi razočarana zato što Ratko Mladić i Radovan Karadžić nisu uhapšeni i pozvala Evropsku uniju da sve do njihovog hapšenja održi pritisak na Srbiju.

– Odlazim vrlo razočarana što Mladić i Karadžić nisu uhapšeni i boli me što i dalje o tome moram govoriti. To je velika mrlja na naš rad. Moj nasljednik Serž Bramerc (Serge Brammertz) nastavit će insistirati na tom pitanju, a ključno je da EU održi pritisak na Srbiju sve dok Mladić, Karadžić, Stojan Župljanin i Goran Hadžić ne budu uhapšeni – rekla je Del Ponte, prenosi Onasa.

Ona je, međutim, primijetila da taj zahtjev trenutno “nije pri vrhu dnevnog reda” EU. Na pitanje znači li to da Mladić neće biti u Hagu ako EU sa Srbijom potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, tužiteljica je odgovorila potvrdno. Tribunal, prema njenim riječima, ne smije zatvoriti vrata dok se to ne dogodi, a na UN je da to osiguraju.

Del Ponte je izjavila da su se Mladić i Karadžić do 1997. godine slobodno kretali Republikom Srpskom i da ih “ni međunarodna zajednica, ni lokalne vlasti nisu željele uhapsiti”.

– Poslije toga otišli su da se skrivaju u Srbiju i na srpskim vlastima je bilo da ih uhapse. One su pokušavale do ljeta prošle godine Mladića ubijediti da se preda – kazala je tužiteljica, priznajući da je Beograd uspio ubijediti više drugih optuženih da se predaju.

Upitana ima li neku fotografiju Mladića i Karadžića u Beogradu, Del Ponte je odgovorila da ima fotografiju Mladića sa svadbe, održane u jednom beogradskom restoranu 2002. Dodala je da ne zna imaju li zapadne obavještajne službe novije fotografije, ali da vjeruje da bi joj ih, da ih imaju, dostavile.

Na pitanje je li imala dovoljnu podršku međunarodne zajednice u potrazi za Karadžićem i Mladićem, ona je odgovorila:

– Nisam imala dovoljnu podršku, inače bi oni bili u zatvoru.

Kazala je i da bjegunce štite “pojedinci, a ne institucije”. Del Ponte je naglasila da je, i pored toga što su najtraženiji optuženici još na slobodi, u proteklih osam godina Tribunal ispunio svoj mandat, sudeći “političarima i donosiocima odluka koji su uništili živote desetina hiljada ljudi”.

Pozvana da prokomentira izjave koje je protiv nje davao tužilac koji je vodio suđenje Slobodanu Miloševiću, Džefri Najs (Geoffrey Nice), Del Ponte je izjavila da je za “mnogo ljudi iz njegovog tima bio problem da rade s Najsom” i da su stoga odlazili. Uz to, Najs je, kazala je Del Ponte, “imao problem sa činjenicom da mu je šef žena”.

– Mnogo puta tražila sam od njega da podnese ostavku. Kada je Milošević umro, ja sam bila ta koja je odlučila da on više nije potreban – napomenula je Del Ponte.

Del Ponte je nagovijestila da bi se za tri godine, kada joj istekne mandat kao ambasadoru Å vicarske u Argentini, mogla vratiti u međunarodno pravosuđe.

S dužnosti glavne tužiteljice Del Ponte odlazi 31. decembra.

(ONASA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.