Članice EU-a potpisale Lisabonski sporazum

Dvadeset sedam šefova država ili vlada Evropske unije, ili njihovi predstavnici, potpisali su u četvrtak u Lisabonu novi reformski ugovor, koji će zamijeniti odbačeni ustav, a koji će, čim bude ratificiran, olakšati donošenje odluka.

Ceremonija potpisivanja dokumenta, koji će se odsad zvati Lisabonski ugovor, počela je u 11.50 sati po lokalnom vremenu u trijemu gotskog stila manastira Jeronimosa. Ovaj ugovor potvrđuje temeljne vrijednosti Evrope, demokratski legalitet, poštivanje temeljnih prava, slobodu ove zajednice, jednakost šansi, solidarnost, pristup pravdi, poštivanje pluralizma i raznolikosti”, rekao je, otvarajući ovu ceremoniju, portugalski premijer, predsjedavajući EU-a, Jose Socrates.

S Lisabonskim ugovorom “rađa se proširena Evropa sa 27 država članica, ujedinjena za slobode i demokratiju” a koja će biti “bolje plasirana od bilo koje druge zemlje ili grupe zemalja, ne da nametne već da predloži globalna rješenja koja su hitno potrebna svijetu”, rekao je predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.

Jedan za drugim, dužnosnici su stavili svoj potpis na dokument odobren 19. oktobra u glavnom portugalskom gradu, nakon mjeseci teških pregovora, a koji će zamijeniti ustav koji su 2005. odbacile Francuska i Holandija, javio je AFP.

On stupa na snagu 2009., nakon ratificiranja u patrlamentima zemalja članica.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.