Laž je da sam se susreo sa Karadžićem


Joška Fišer početkom 2006. godine rekao glavnoj haškoj tužiteljici Karli del Ponte da je informiran da se tadašnji visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun sreo s Karadžićem krajem 2004.

Bivši portparol Tužilaštva Tribunala u Hagu (ICTY) Florens Hartman (Florence Hartmann) ponovila je u intervjuu beogradskom listu “Blic” da Zapad štiti Radovana Karadžića i Ratka Mladića. Ona je, između ostalog, kazala i da je Joška Fišer (Joschka Fischer) početkom 2006. godine rekao glavnoj haškoj tužiteljici Karli del Ponte (Carla) da je, prema izvještaju njemačke tajne službe, informiran da se tadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown) sreo s Karadžićem krajem 2004. godine.

– Del Ponte je tražila izvještaj kako bi s time suočila Veliku Britaniju, u nadi da će promijeniti politiku, ali je Njemačka odbila zahtjev – kazala je Hartman “Blicu”.

U razgovoru za “Dnevni avaz” ona kaže da to nije ništa novo.

– Na 138. stranici moje knjige “Mir i kazna”, koju je za BiH štampao “Buybook”, stoji ovo: “Joška Fišer povjerava Karli del Ponte početkom 2006. da je preko svojih službi dobio dokaze o tome tajnom susretu. Njemačka odbija dati te dokaze unatoč upornosti tužiteljice koja bi se htjela njima poslužiti da izvrši pritisak na zapadnjake” – prenosi Hartman.

Ešdaun, međutim, u izjavi za naš list kategorički to odbija.

– To je odvratna laž i kleveta – kaže on.

Ističe da je o tome obaviješten prije skoro dva mjeseca te je francuskom izdavaču knjige “Mir i kazna” uputio zahtjev da se taj dio izbaci.

– Riječ je o laži i teškoj kleveti. Ko god da je iznio tu tvrdnju, ne govori istinu. Dakle, tvrdnja da sam se s Karadžićem susreo 2004. godine i nagovarao ga da se dobrovoljno preda lažna je i nečuvena odvratna kleveta.

Posljednji put Karadžića sam vidio 1993. godine. O tome sam pisao u svom dnevniku.

Provjerio sam i kod Nijemaca ovu tvrdnju i oni su je, također, odlučno demantirali – kaže Ešdaun.

Florens Hartman ističe da je u svojoj knjizi prenijela samo fakte.

– Nisam ja adresa kod koje se to treba provjeravati. Neka se očituju Fišer i glavna tužiteljica. Oni bolje znaju o čemu se radi, a ja sam samo slušala šta su njih dvoje svojevremeno razgovarali – kaže Hartman za “Avaz”.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.