U Republici Srpskoj izbori za predsjednika

Građani Republike Srpske danas biraju sedmog po redu predsjednika entiteta.

Za glasanje je otvoreno ukupno 1.958 biračkih mjesta, od čega 1.777 redovnih, 119 za glasanje u odsustvu i 62 za glasanje osoba sa statustom raseljenih koji su izrazili želju da glasaju u općini u kojoj su živjeli 1991. godine.

 

Biračka mjesta otvorena su jutros u 7, a zatvaraju se u 19 sati, a pravo glasa ima ukupno 1.122.241 registrirani birač.

Od ovog broja njih 1.071.963 moći će da glasa na redovnim biračkim mjestima, 31.121 na mjestima za glasanje u odsustvu ili za lično glasanje i 19.157 putem pošte.

Biračima koji glasaju poštom glasački paketi su upućeni 16. novembra, a Centralna izborna komisija BiH će njihove glasačke pakete primati natrag do 16. decembra pod uslovom da je na poštanskom žigu najdalji datum 9. decembar.

Za prijevremene predsjedničke izbore u RS-u prijavilo se 10 kandidata, i to su: Rajko Kuzmanović, kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Mladen Ivanić, kandidat PDP-a, Ognjen Tadić ispred SDS-a, kandidat SDP BiH je Slobodan Popović, Demokratske stranke invalida BiH je Nedžad Delić, ispired Narodne demokratske stranke kandidirao se Krsto Jandrić, Evropska ekološka stranka ima svog kandidata Nikolu Lazarevića, a prijavili su se ispred Narodne stranke Radom za boljitak – Anton Josipović, te Srpske radikalne stranke “Dr Vojislav Šešelj” Mirko Blagojević, a jedini nezavisni kandidat je Dragan čokanović

Odvijanje prijevremenih izbora prati Centralna izborna komisija BiH, a najavljeno je da bi se prvi preliminarni rezultati mogli znati već oko ponoći.

Prijevremni izbori u RS-u raspisani su nakon iznenadne smrti predsjednika Milana Jelića.

 

 

 

 

 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.