Dan OSBiH: Praznik cijele BiH


Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, general-pukovnik Sifet Podžić, izjavio je da su Oružane snage mjesec dana prije roka ispunile odluku Predsjedništva BiH.

“Naš zadatak je ispunjen. Oružane snage BiH broje 9.425 profesionalnih pripadnika”, rekao je Podžić na svečanosti u Kasarni “Rajlovac” povodom obilježavanja druge godišnjice osnivanja Oružanih snaga BiH. Prema njegovim riječima, sve starješine i vojnici su pod komandom države BiH tako da nijedan vojnik više nije u entitetskom lancu komandovanja.

On je najavio da će se Oružane snage BiH u narednom periodu intenzivnije baviti obukom vojnika s ciljem dostizanja NATO standarda, kao i da će nastaviti sa aktivnim učešćem u mirovnim misijama širom svijeta i akcijama deminiranja, koje provode potpuno samostalno.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Željko Komšić, obraćajući se pripadnicima Oružanih snaga i brojnim gostima, naglasio je da 1. decembar nije samo dan Oružanih snaga, nego je praznik cijele BiH.

On je naveo da su Oružane snage BiH snažna poruka da stvari u BiH mogu da se kreću naprijed i ono što ulijeva sigurnost građanima i narodima BiH.

Ističući da Predsjedništvo BiH pruža podršku i ima povjerenje u Oružane snage, Komšić je Ministarstvu odbrane i Komandi Oružanih snaga čestitao na odgovornom i uspješnom provođenju reforme odbrane.

Ministar odbrane Selmo Cikotić čestitao je drugu godišnjicu osnivanja Oružanih snaga BiH i podsjetio na historijat njihovog stvaranja i pređeni put ka Partnerstvu za mir, a potom i NATO-u.

“Oružane snage BiH odražavaju jedinstvo bosanskohercegovačke raznovrsnosti” – rekao je Cikotić.

Svečanosti u Rajlovcu prisustvovali su vojnici, predstavnici javnog života, entitetetskih i državnih institucija, kao i članovi diplomatskog kora.

(SRNA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.