Lajčak će nametnuti svoje izmjene

Kolegij Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zadužen je da organizira sastanak s visokim predstavnikom Miroslavom Lajčakom da bi se u dogovoru s njim našao izlaz za prevazilaženje situacije, izjavio je predsjedavajući Predstavničkog doma Milorad Živković.

On je, također, saopćio da je sjednica Predstavničkog doma, koja se trebala održati danas, odgođena za petak u 14 sati, a pola sata prije toga trebalo bi se održati sastanak Proširenog kolegija ovog doma. Tada će Kolegij obavijestiti Prošireni kolegiji da li je u ova tri dana postignut dogovor s visokim predstavnikom o izmjenama Poslovnika i da li se može dobiti produženje roka za dogovor. Naime, visoki predstavnik je najavio da će, ukoliko se do tada ne postigne dogovor, nametnuti svoje izmjene poslovnika 1. decembra.

Živković, “u cilju stvaranja atmosfere za bilo kakav dogovor”, nije želio komentirati prijedloge koji su danas bili na dnevnom redu.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Beriz Belkić je izjavio da je proces ostao otvoren.

– Imamo još ova dva dana. Zato smo i planirali sjednicu u okviru roka koji je dao visoki predstavnik da se unutar parlamenta pokuša usaglasiti tekst, kazao je on.

Ukoliko do petka ne bude postignut dogovor, naveo je Belkić, odluku će donijeti visoki predstavnik.

– On je to nagovijestio dostavljujući nam svoj prijedlog, ali u okviru Ustava BiH i principa otklanjanja deblokada, odnosno da će u tom slučaju biti prinuđen da sam u skladu sa svojim ovlaštenjima nametne odluku, rekao je Belkić.

Prema njegovim riječima, sporno je ostalo pitanje da li se odluke mogu donositi na osnovu jedne trećine prisutnih iz svakog entiteta ili jedne trećine svih zastupnika iz jednog entiteta.

Međutim, kazao je Belkić, poslovnik Predstavničkog doma nije jedini problem u ovoj zemlji, nego je ovo pitanje postalo refleksija ukupnih odnosa u BiH.

Neodržavanjem danas zakazane sjednice, odnosno dolaskom poslanika, „napravljen je trošak“, ali bi poslanici trebali dolazi u parlament svaki dan, rekao je on odgovarajući na pitanje kolika je cijena neodržavanja današnje sjednice.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.