Da li će bh. građani ostati bez viznih olakšica?

Sporazumi o viznim olakšicama i readmisiji između BiH i EU potpisani su još u septembru ove godine. Kako bi bh. građani od 1. januara 2008. mogli realizirati taj sporazum i uživati liberalniji vizni režim, potrebno je da predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić sazove sjednicu Vijeća ministara na kojoj bi se ratificirali sporazumi. Sjednica još uvijek nije zakazana.

Kako je predsjedavajući bh. Vijeća ministara u ostavci, sjednica na kojoj bi se ratificirali sporazumi o viznim olakšicama još uvijek nije zakazana , a kako stvari stoje, bh. građani bi mogli ostati jedini u regiji koji ne uživaju povlastice viznih olakšica.

 

Primjena sporazuma trebalo bi da počne od 1. januara naredne godinenakon njihove ratifikacije u parlamentu BiH te evropskom parlamentu.Međutim, prije nego što sporazum pošaljemo u Evropu, domaće vlasti gamoraju ratificirati.

Kada je riječ o viznim olakšicama koje su sada neizvjesne za bh. građane, one će važiti za oko 20 kategorija stanovništva.

Pravo na vizne olakšice, prema sporazumu, imale bi stalne službenedelegacije BiH, biznismeni i privrednici, djelatnici javnihželjezničkih i drumskih korporacija, studenti, naučni i sportskidjelatnici, novinari, osobe koje putuju u inostranstvo radi liječenja injihovi pratioci te djelatnici nevladinih i humanitarnih organizacija.

Svi korisnici viznih olakšica bili bi oslobođeni plaćanja konzularnetakse za njeno izdavanje, a predviđeno je da se vize izdaju i na dužiperiod.

Ukoliko Predsjedništvo BiH do kraja mjeseca Briselu ne uputi potvrduratificiranja sporazuma u Vijeću ministara BiH, onda će građani BiHostati bez viznih olakšica. Međutim, ukoliko Vijeće ministara svojusjednicu održi u decembru, liberalniji vizni režim za bh. građane bimogao stupiti na snagu u februaru sljedeće godine. No, sudeći premabrzini rada relevantnih bh. institucija, čini se da će vlasnici bh.pasoša još neko vrijeme svoj odlazak u zemlje EU skupo plaćati nakonšto se izbore za boravišnu vizu.

 

(Sarajevo-x)

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.