Dodik predao TIBiH-u dokumentaciju o privatizacijama u RS-u

Predstavnicima “Transparency Internationala BiH” (TIBiH) danas su nakon gotovo pola godine od prvog podnijetog zahtjeva Vladi RS-a dati na uvid ugovori o privatizaciji Naftne industrije RS-a, Rudnika i Termoelektrane Gacko i Informacija o izgradnji nove zgrade Vlade.

Predsjedavajući Odbora direktora “Transparency International BiH” Boris Divjak je nakon razgovora s Miloradom Dodikom podsjetio da je ovaj sastanak zatražen upravo zbog pomanjkanja transparentnosti u privrednim dešavanjima, prvenstveno u vezi s privatizacijom Naftne industrije RS-a i Rudnika i Termoelektrane Gacko. Divjak je kazao da zbog činjenice da TIBiH nije bio u situaciji da pregleda uručenu dokumentaciju ne može da govori o detaljima i njenoj suštini, a primijetio je i da nisu priloženi brojni prilozi u tim dokumentima.

“Postoji spremnost Vlade da TI-ju stavi na uvid svu prateću dokumentaciju”, kazao je Divjak u izjavi novinarima nakon sastanka precizirajući da su Dodiku prenijeli zabrinutost postupkom privatizacije uz stav da to nisu uobičajeni metodi i da bi bilo mnogo jednostavnije i prošlo bi bez manje kritika kada bi Vlada kvalitetno i javno pripremila i objavila svu tendersku dokumentaciju.

“Dobili smo povratnu informaciju da je bilo nekih tenderskih pokušaja koji nisu bili dovoljno uspješni, ali i da se iz ovakve privatizacije izvuklo nekoliko lekcija koje će pomoći Vladi kod budućih takvih postupaka”, rekao je predsjedavajući Odbora direktora TIBiH dodajući da su Vladi RS-a ponudili da budu nezavisni monitoring tim već kod prve naredne strateške privatizacije.

Tako bi Vlada pozvala TIBiH da prati proces privatizacije od same pripreme tenderske dokumentacije do zaključivanja ugovora, odnosno taj proces bi ispratili od početka do kraja.

“TIBiH bi onda mogao da kaže da li se ti procesi rade u skladu s evropskim i svjetskim standardima ili ovdje postoje, nažalost, neki drugi standardi”, kazao je Divjak precizirajući da očekuje da Vlada prihvati ovaj prijedlog TIBiH.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.