Optimizam na početku sastanka o reformama

Lideri šest vodećih političkih partija u BiH potpisnica Mostarske deklaracije izrazili su danas pred početak sastanka u “Golf klubu“ u Sarajevu očekivanje da će ključne teme razgovora biti rješavanje političke krize, te reforme policije i Ustava. Haris Silajdžić je naglasio da smatra kako se u prvoj fazi lideri mogu saglasiti u vezi s osnivanjem državnih tijela za koordinaciju policije, obrazovanje kadrova i forenziku.

Predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić, na čiji je poziv organiziran sastanak, potvrdio je novinarima da će se pred stranačkim liderima naći njegov nacrt plana za implementaciju reforme policije. On smatra da se u prvoj fazi lideri mogu saglasiti u vezi s osnivanjem državnih tijela, kao što su tijelo za koordinaciju policije te za obrazovanje kadrova i forenziku.

Silajdžić navodi da bi ovaj posao trebalo da implementira jedno tijelo za implementaciju koje će osnovati Vijeće ministara BiH.

“Ovaj posao bi trebao biti završen u roku od šest mjeseci“, dodao je.

Lider SNSD-a Milorad Dodik očekuje od ovog sastanka postizanje dogovora o rješavanju krize koja, prema njegovom mišljenju, nije vještačka, već se radi o krizi u vezi s problemima u radu Vijeća ministara BiH.

Potvrdio je da će prihvatiti sva rješenja prema kojima u Vijeću ministara neće biti preglasavanja.

Dodik je najavio da će tražiti i podršku za poslovnik koji je predložio Kolegij Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Kada je riječ o reformi policije, Dodik navodi da je na osnovu Mostarske deklaracije potrebno formiranje direkcije za koordinaciju policije u BiH, instituta za forenziku, te agencije za utvrđivanje standarda obrazovanja policijskih kadrova.

Ovim će, smatra Dodik, biti omogućeno parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU, nakon čega „političari u Bosni i Hercegovini treba da budu svjesni da je realno vrijeme za ukidanje bonskih ovlasti“.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić mišljenja je da je na sastanku potrebno najprije razgovarati o ustavnim reformama, jer one predstavljaju ključ svih problema u BiH.

Tihić je potvrdio da je dobio prijedlog plana za implementaciju reforme policije, ali je iznio stav da je potrebno uraditi cjeloviti plan, a ne neka parcijalna rješenja.

Lider HDZBiH Dragan Čović izrazio je optimizam za prevazilaženje problema čime će se otvoriti put za razgovore o ustavnim promjenama.

Čović je naglasio da je dejtonska BiH „apsolutno neupravljiva“, odbacivši mogućnost verifikacije Aneksa 4. Daytonskog sporazuma, u parlamentu BiH kako je predložio Milorad Dodik.

Sastanku prisustvuje i visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak koji očekuje da političari na ovom sastanku razgovaraju o aktuelnoj pilitičkoj situaciji te pitanju evropskih integracija i ustavnih promjena.

“Sama činjenica da su tu svi lideri pokazuje da imaju dobru volju“ izjavio je Lajčak

Istaknuo je da očekuje pozitivan korak u rješavanju ključnih pitanja.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.