Å pirić izdaje građane BiH


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je pozvao predsjedavajućeg Vijeća ministara u ostavci Nikolu Å pirića da hitno sazove sjednicu, jer ključni zakoni koji trebaju biti usvojeni ne mogu ići u parlamentarnu proceduru bez prethodnog odobrenja Vijeća ministara.

Kako je saopšteno iz Ureda visokog predstavnika (OHR), potrebno je usvojiti izmjene i dopune Zakona o policijskim službenicima u skladu sa Odlukom Vijeća sigurnosti UN-a iz aprila 2007. godine, što bi decertificiranim policajcima omogućilo da se prijave na pozicije u policijskim tijelima.

Drugi zakoni koji su u postupku odnose se na stručno obrazovanje i obuku, formiranje Nacionalnog fiskalnog vijeća i uspostavljanje jedinstvenih kriterija za plaće zaposlenih u bh. institucijama, a kao zadnje, ali ne i manje važno, je pitanje zakona o budžetu institucija BiH za 2008. godinu. Također, pred Vijećem ministara je niz odluka koje trebaju biti donesene.

Vijeće ministara mora odobriti sredstva potrebna za predsjedničke izbore u Republici Srpskoj 9. decembra, imenovati novog direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i odobriti Sporazum o državnoj imovini.

“BiH i njene institucije ne mogu sebi dozvoliti luksuz da ne rade. Iako je jasno da je Å pirić u tehničkom mandatu, on ipak ima odgovornost da osigura funkcionisanje Vijeća ministara. Å pirić treba da dođe na radno mjesto i radi svoj posao”, rekao je Lajčak.

On je naglasio da je Å pirić, čak i ako se ne slaže s njegovim odlukama, demokratski odgovoran građanima BiH za vođenje zemlje sve do imenovanja nasljednika.

“Predsjedavajući Vijeća ministara koji podnese ostavku ne dolazi na posao, a potom se žali da međunarodna zajednica rukovodi zemljom i da ga ignoriše. Ne samo da ne radi svoj posao nego i izdaje građane BiH”, kazao je visoki predstavnik.

(Onasa)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.