Prijem povodom obilježavanja Dana državnosti BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić bili su domaćini prijema koji je večeras u Sarajevu upriličen povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Prijem je okupio brojne istaknute osobe iz političkog, javnog, vjerskog i kulturnog života BiH, diplomatski kor te predstavnike mnogih međunarodnih i domaćih organizacija i institucija. Predsjedavajući Komšić u svom je pozdravnom govoru podsjetio na istorijski datum za Bosnu i Hercegovinu, 25. novembar 1943. godine, kada su se u Mrkonjić-Gradu, usred pokorene Evrope, prvi put sastali predstavnici svih naroda naše zemlje.

Oni su donijeli političku odluku koja je označila prekretnicu u historiji BiH i kojom su udareni temelji na kojima treba počivati moderna i demokratska BiH.

ZAVNOBiH je, kazao je, bio zasijedanje bosanskohercegovačkih antifašista i to iz redova svih bh. naroda.

On je upozorio kako danas u BiH postoje političke snage koje bi antifašizam najradije izbrisale iz historije ove zemlje, a principe ZAVNOBiH-a najradije zaboravili.

uvećajMišljenja je kako negiranje ZAVNOBiH-a i njegovih principa, koji omogućavaju jednakost svih naroda i građana BiH na cijeloj njenoj teritoriji, jeste zapravo negiranje postojanja BiH kao države. To je čak negiranje današnjih univerzalnih demokratskih principa po kojima su svi ljudi jednaki, bez obzira na etničko porijeklo, vjersko uvjerenje ili političko opredjeljenje.

Prokomentirao je i već uobičajeno neobilježavanje Dana državnosti BiH u njenim pojedinim dijelovima, naglašavajući kako je dan potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma važan datum u novijoj historiji BiH i niko ga ne treba i ne može osporiti. Ali, dan održavanja ZAVNOBiH-a je neprikosnoven, nedodirljiv i jedini Dan državnosti naše domovine.

“Oni koji to danas negiraju trebaju biti svjesni da zapravo negiranjem 25. novembra, negiraju i princip konstitutivnosti svih naroda na bilo kojem dijelu teritorije BiH. Na taj način, pozivajući se na nacionalne interese svog naroda, oni čine najveću štetu upravo svom narodu, uskraćujući mu ista prava na cijeloj teritoriji BiH, pogotovo u onim dijelovima BiH gdje njihov narod nije u većini”, smatra Komšić.

Njegova je ocjena da princip po kojem su pojedini dijelovi BiH zapravo ratni plijen naroda, partija, pojedinaca i ekskluzivan životni prostor samo za pripadnike jedne etničke, vjerske, političke ili bilo koje grupe, zapravo jeste sam fašizam.

Podcrtao je da principi ZAVNOBiH-a nikada nisu bili potrebniji nego danas. Otpori jednakosti naroda i pojedinaca na cijeloj teritoriji BiH su snažni. Oni dolaze od političkih i intersnih grupa koje svoje različite interese štite izazivanjem straha kod običnih ljudi. Dugoročno, ta politika straha nema šansu, niti u BiH, niti na Balkanu, a pogotovo nema šansu u ujedinjenoj Evropi.

Bosna i Hercegovina je naša je domovina, naglasio je na kraju Komšić, sazdana na višestoljetnom načinu života koji sasvim prirodno podrazumjeva da živimo jedni sa drugima, a ne jedni pored drugih.

I član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić podsjetio je kako je prije 64 godine u Mrkonjić-Gradu potvrđena državnost Bosne i Hercegovine u njenim srednjovjekovnim granicama. Značaj tog datuma posebno je potvrđen u borbi protiv agresije između 1992. i 1995. godine.

On je izrazio žaljenje što prijemu nisu prisustvovali svi predstavnici vlasti BiH, odnosno oni koji ne priznaju taj praznik, smatrajući da istorija BiH kao države počinje u Dejtonu. Dejtonski sporazum, naglasio je Silajdžić, zaustavio je rat i potvrdio već postojeću državnost i nezavisnost BiH, a prvi Član tog sporazuma jasno drži da ona “nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država.”

uvećajPodsjetio je i na nedavnu prošlost BiH kada se ona nakon 47 godina mira na temeljima antifašističke borbe našla na udaru novog vala fašizma i ekstremnog nacionalizma. On za cilj nije imao samo uništenje bh. državnosti, već i čitavog jednog naroda.

Ipak, dodao je, uprkos velikoj nadmoći agresora, patrioti ove države svih nacionalnosti ustali su u odbranu, nenaoružani, ali spremni braniti svoju domovinu i njene građane.

“Zahvalnost dugujemo njima što fašizam nije pobjedio, što u BiH danas ne preovladavaju nacionalizam i jednoumlje te što se i pored političke krize i nefunkcionalnih rješenja danas ipak možemo zalagati za prevazilaženje te krize i za život svih naših građana u stabilnoj, demokratskoj, funkcionalnoj i ekonomski razvijenoj državi”, kazao je.

Silajdžić je govorio i o predstojećem putu naše zemlje u kojem će prioritet biti promjena dejtonskog ustava. On se do tada mora doslijedno primjenjivati. Tu su i brojni ekonomski programi koji se uz malo dobre volje mogu relativno brzo realizirati.

Na tom putu, mišljenja je Silajdžić, Bosni i Hercegovini je prijeko potrebna pomoć međunarodne zajednice. Tako je i ostanak OHR-u te stranih trupa neophodan.

Prokomentirao je i kreiranje iz Beograda određenog nivoa političke krize u BiH .

“Koristim, stoga, ovu priliku da jasno istaknem da ovo nije 1992. godina, da radikalne političke struje u Beogradu ovaj put nisu u stanju svoje zamisli pretvoriti u djela, te da je krajnje vrijeme da se Srbija okrene rješavanju svojih problema, ali i ispunjavanju niza međunarodnih obaveza koje još uvijek ima prema BiH”, poručio je on.

Silajdžić je iskazao sigurnost da će međunarodna zajednica udvostručiti napore kako bi se zaustavio dalji uvoz vještački proizvedene političke krize u BiH te kako bi se posebno zaštitila povratnička populacija u RS-u.

On je u konačnici izrazio i optimizam u vezi sastanka predsjednika političkih stranaka koji će biti održan prekosutra u Sarajevu.

Smatra da Mostarska deklaracija otvara mogućnost za vraćanje zemlje na Evropski put. Potrebno je nastaviti razgovore, naglašava Silajdžić, s konačnim ciljem demokratske, funkcionalne i moderne BiH, članice Evropske unije i NATO saveza, utemeljene na snažnim tekovinama antifašističke borbe svih njenih naroda i građana.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.