Prazan stomak zvoni na uzbunu


Vijest o poskupljenjima os­novnih životnih namirnica koja tek slijede danima odjekuju našom zemljom. Strah od siromaštva i praznog stomaka, ali i novog sukoba, uvukao se u svaku kuću. A oni od kojih se očekuju ohrabrujuće vijesti zasad šute ili tek nesuvislo govore.

Pojedini situaciju pravdaju skokom cijena na svjetskom tržištu, posebno naftnih derivata, ali iako zabrinjavajući trend porasta cijena jeste zahvatio skoro čitavu planetu, poskupljenje nafte nije njegov jedini uzrok. Krivac – država

Slaže se s time i dr. Mirko Puljić sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu. On je u razgovoru za Oslobođenje upozorio da uzrok poskupljenja u našoj zemlji treba tražiti u debalansu između uvoza i izvoza, te niskom stepenu korištenja kapaciteta. Shodno tome, i otklanjanje ovih uzroka odnosno stabilizacija platnog bilansa, mogla bi donijeti rješenje i zaustaviti drastičan rast cijena.

”Ljudi misle da je curency board (princip valutnog odbora u našoj zemlji, op. a.) brana ovome. No, nije. To se pokazalo i 2006, nakon uvođenja PDV-a, a evo pokazuje se sad”, misli dr. Puljić.

I Mesud Lakota iz Saveza potrošača misli da je država glavni krivac za nastalu situaciju. Jer država nije zaštitila svoje proizvođače i potrošače na način kako to rade evropske zemlje.

On pojašnjava da se na marku nekog proizvoda plati još isto toliko prelevmana, akciza, carina i PDV-a. S druge strane, evropske zemlje imaju direktivu prema kojoj prehrana ne smije biti oporezovana sa više od sedam posto.

”Evropsko tržište ne može do nas zbog raznih lobija, a neki od njih sjede i u vlasti. Mi sad čekamo da vidimo šta će vlade poduzeti. Najprije su govorili da nemaju saznanja o poskupljenjima. Sad ih valjda imaju. No, nadam se samo da njihove mjere neće biti u stilu pomaganja penzionerima sa nedovoljnih 10 maraka “, razočaran je Lakota.

On je upozorio da je potrošačka korpa u oktobru ove godine bila za pedeset tri marke skuplja od one u oktobru prošle godine. Čak su i u susjednim država Hrvatskoj i Srbiji cijene osnovnih prehrambenih artikala niže za 20 ili 30 posto, kaže Lakota. Od njega saznajemo da je vijest o poskupljenjima, posebice ulja, među građanima izazvala paniku, zbog čega ovog artikla više skoro da nema kupiti. Na rijetkim mjestima gdje ga se još može nabaviti, ulje košta čak i 4,30 maraka po litru.

Poziv na neposluh

Već realizovana, ali i najavljena poskupljenja uzbunila su i Tuzlake. Tamošnji Forum si­ndikalnih aktivista SDP-a jučer je zatražio od premijera Nedžada Brankovića da pe­nzionerima i radnicima ob­jasni kako da prežive sa 300 KM mjesečno.

”Svi vidimo ono što premijer Branković navodno ne vidi, poručujući da će djelovati, kada vidi šta je u pitanju. Ovakva vlast zalužuje građanski neposluh “, poručili su sindikalci SDP-a.

Zoran Jovanović, Fehrat Hrustić, Ramiz Murić, Å erif Salihović, Rizo Osmanović i Aziz Čačković optužili su aktuelnu vlast da stvara fiktivnu političku krizu kako bi u drugi plan došla katastrofalna ekonomska situacija, koju vlast ne želi i ne zna riješiti.

Stoga smatraju da su sazrele sve okolnosti za građanski neposluh, jer drugog načina za rješenje situacije ne vide. A neposluha do sada nije bilo, jer nezadovoljstvo nezaposlenih i siromaših građana amortizuju nevladine organizacije i sindikat, smatraju. Optužili su i jedne i druge za spregu sa aktuelnim vlastima.

I Savez sindikata Republike Srpske jučer je upozorio da su posljednja poskupljenja osnovnih životnih namirnica, te najavljeno povećanja cijene električne energije u RS-u, “alarmantni, zabrinjavajući i dobrim dijelom neopravdani “.

Predsjednica Ranka Mišić izjavila je da poskupljenja osnovnih životnih namirnica nisu proizvod kretanja na tržištu, već djelovanja trgovačkih lobija koji nastoje da ostvare zaradu.

Sprega lobija i vlasti

Zato je Savez sindikata RS-a od Vlade zatražio da se oglasi o poskupljenju osnovnih životnih namirnica i poduzme konkretne korake kako bi se zaustavio dalji rast cijena.

Istovremeno, u Sindikatu sm­atraju da Vlada u vrijeme formiranja budžeta RS-a za 2008. treba izraditi kvalitetan socijalni fond od sredstava prikupljenih iz PDV-a, kojim bi se subvencionirale najugroženije kategorije građana.

Mišićeva je od Regulatorne agencije za električnu energiju zatražila da ni u kom slučaju ne odobri zahtijevano poskupljenje struje, jer bi ono, u iznosu od 42 posto bilo pogubno za većinu građana.

Mišić je pozvala Parlament i Vijeće ministara BiH da uvedu nultu stopu PDV-a na lijekove i osnovne životne namirnice, kao što su hljeb, brašno i mlijeko.

(Oslobodjenje)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.