Stigla kompozicija svečanog voza

Na Željezničkoj stanici u Sarajevu organizirana je prigodna svečanost, kojom su dočekani putnici voza, zvanice iz političkog i društvenog života i brigadiri – učesnici omladinske akcije izgradnje pruge Å amac – Sarajevo.

Kompoziciju voza u Sarajevu dočekalo je nekoliko hiljada građana, koji su, uz brigadirske pjesme, veličali omladinsku radnu akciju i spremnost mladih brigadira da dobrovoljno učestvuju u izgradnji ove željezničke komunikacije.

 

Pokrovitelj obilježavanja ovog jubileja je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Prolazak voza svečano je obilježen i u Modriči, Doboju, Maglaju, Zavidovićima, Žepču, Jelini, Zenici, Kaknju i Visokom. Svečani voz s bivšim brigadirima, učesnicima izgradnje omladinske pruge, dočekan je oko 12.30 i na Željezničkoj stanici u Zenici.

Voz je dočekalo i ispratilo više stotina Zeničana, među kojima i oni koji su prije 60 godina bili učesnici tog jedinstvenog poduhvata.

“Upravo danas vidi se veličina ovog poduhvata koji se ne ograničava na vrijeme u kojem je nastajao nego njegova poruka seže i do današnjih dana”, poručio je Ezher Arnautović, bivši gradonačelnik Zenice, brigadir i rukovodilac tima za angažovanje mladih učesnika akcije Å amac – Sarajevo.

Željeznička pruga Å amac – Sarajevo izgrađena je neposredno nakon Drugog svjetskog rata, a pustio ju je u pogon Josip Broz Tito govorom na otvaranju nove Željezničke stanice u Sarajevu 1948. godine.

Karakterističnost ove pruge je da je ona izgrađena tzv. dobrovoljnim omladinskim radom. Pod parolom “Mi gradimo prugu – pruga gradi nas”, stotine hiljada mladih iz cijele bivše Jugoslavije i svijeta vrlo primitivnim alatkama, najčešće lopatama i krampovima, probilo je ovu trasu kroz brdovitu Bosnu.

Na prvoj radnoj akciji je radilo ukupno 211.370 osoba iz Jugoslavije i inostranstva.

Veći objekti na pruzi su most na Savi u Å amcu, tunel “Vranduk” i osam drugih kraćih tunela, ukupne dužine 2.354 metara. Ukupna dužina pruge je 239 kilometara.

 

(Onasa)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.