Trenutno postoje dvije opcije – eskalacija ili smirenje krize

Mjere koje sam donio 19. oktobra u prvi plan su izvukle neka suštinska pitanja koja truju političku atmosferu, rekao je jučer visoki predstavnik Miroslav Lajčak pred Vijećem sigurnosti UN-a u New Yorku. Lajčak je istaknuo da je procjena međunarodne zajednice da nije još vrijeme za odlazak iz Bosne i Hercegovine te da su bh. politički lideri blokirali put ka Evropi.

“Suštinska nefunkcionalnost države zatrovala je političku atmosferu. Od Bosanaca i Hercegovaca ne može se očekivati da beskonačno toleriraju korupciju, siromaštvo i konstantnu neefikasnost institucija vlasti i javnih usluga, što isto tako sprječava neometane pomake prema Evropi”, rekao je visoki predstavnik. Da bi se borili sa suštinskim problemima mora se prevazići vještački stvorena politička kriza koja se odnosi na Vijeće ministara.

“Ovo je dio šire situacije na zapadnom Balkanu i zahtijeva punu pažnju međunarodne zajednice”, rekao je Lajčak.

On je istaknuo da je procjena međunarodne zajednice da nije još vrijeme za odlazak iz Bosne i Hercegovine. I dalje ostaje cilj lokalna odgovornost, ali s lokalnom odgovornošću dolazi i odgovornost lokalnih lidera da načine potrebne političke kompromise koji su potrebni u modernoj demokratskoj državi.

“Međunarodna zajednica nije posmatrač u političkom životu Bosne i Hercegovine. Ona je garant sporazuma kojim je mir u ovoj zemlji očuvan više od deset godina”, rekao je visoki predstavnik na jednosatnom sastanku s Vijećem sigurnosti UN-a, dodavši da njegov puni mandat u svojstvu visokog predstavnika ostaje.

Nijedna od mjera koje je donio visoki predstavnik 19. oktobra ne poništava prava entiteta, niti utječe na bilo koji element zaštite koja je garantirana za konstitutivne narode u BiH.

“Nedavno doneseni amandmani olakšavaju rad Vijeća ministara i bit će pozitivna preporuka za zatvaranje OHR-a, kada dođe vrijeme za razgovore o tome. No, za sada smo daleko od takvih razgovora”, rekao je visoki predstavnik.

Lajčak je informirao Vijeće sigurnosti UN-a da je BiH sada jedina zemlja na zapadnom Balkanu koja nema formalni ugovorni odnos s Evropskom unijom, uprkos podršci velike većina stanovnika BiH za ovaj proces.

Lideri u Bosni i Hercegovini koji učestvuju u vladajućoj koaliciji blokirali su put ka Evropi. Istovremeno, zemlja ne može jednostavno stajati u mjestu kada polovina građana BiH živi na ili ispod granice siromaštva.

Visoki predstavnik je najavio tri ključna područja u kojima se usredsrijedio na izgradnju funkcionalne BiH: reforma policije, da bi se mogao potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, hapšenje i prebacivanje u Haag preostalih osoba protiv kojih postoji optužnica Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju i ustavna reforma, koja se mora pokrenuti da bi se unaprijedila funkcionalnost države i njenih institucija.

Navodeći da će Vijeće sigurnosti UN-a razmatrati produženje mandata EUFOR-a, visoki predstavnik je rekao da je EUFOR ključna garancija da će politička pitanja koja se moraju rješavati kao dio postratnog oporavka ove zemlje biti rješavana u jednom sigurnom i mirnom ambijentu.

“Kompromis i dogovor su mogući – to smo se nedavno mogli uvjeriti na primjeru Mostarske deklaracije o reformi policije i usvajanju nove Ekonomske platforme od državnog i entitetskih premijera prije nekoliko sedmica”, rekao je visoki predstavnik.

Naglasio je da trenutno postoje dvije opcije – eskalacija ili smirenje krize.

“Domaći akteri mogu i dalje djelovati nedobronamjerno, u smjeru daljnje eskalacije, ili mogu djelovati u dobroj vjeri i vratiti Bosnu i Hercegovinu na njen evropski put”, kazao je u svom obraćanju pred Vijećem sigurnosti UN-a visoki predstavnik Miroslav Lajčak.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.