Jaz(z) u Prijedoru


Naš čovjek, Edin Bosnić, rodom iz Donje Puharske, sin Atifov, u nedjelju, sedam dana prije Dana drzavnosti, 18.novembra 2007. godine, u prijedorskom Pozoristu, darovaće nas prvim autenticnim jazz koncertom u Prijedoru.

Edin naš Bosnić je jedno od najcjenjenijih muzičkih imena bosanskih u svijetu. Jazzer koji je se sa muzikom prvi put susreo u rodnom Prijedoru uspio je preživjeti okupaciju i ne završiti u logoru Omarska kao njegov otac. Iz Sarajeva, gdje je bio na Muzičkoj akademiji, došao u posjetu roditeljima i uz mnogo sreće živu glavu iznio. Muzičko obrazovanje je nastavio na akademijama u Austriji i stasao u jednog od naših ponajboljih jazz muzičara. U Sarajevu je 2000. godine izdao je ploču Bosnian Suite (Bosanska svita) i to je prvi bosanski jazz album ikada snimljen. Naš Edo je lider kvarteta na tom albumu kojeg su činili Edin Bosnić (klavir), Dinko Å imunović (kontrabas), Amar Češljar (bubnjevi i udaraljke) i Ilse Riedler (saksofon).

U Prijedor nastupa pod imenom EDIN BOSNIČ TRIO i sa njim nastupaju još Alexander Lackner (kontrabas) i Dušan Novakov (bubnjevi).

Nema sumnje da će prijedorsko Pozorište u nedjelju biti puno, za svaku pohvalu je to što je pokrovitelj ovog koncerta Opština Prijedor. Ovo je rijetka prilika da ovdašnje folk stanovništvo osjeti moć i duh jazz muzike. Edin Bosnić, preživjeli Prijedorčanin, u Prijedoru će tu noć dobiti veliku bitku protiv barbarstva koje caruje Prijedorom petnaest godina. Može li njegov JAZZ smanjiti JAZ između nas i njih. Ne JAZ između Srba i Bošnjaka, nego JAZ između ŽRTVE i ZLOČINA?

U svakom slučaju, početak koncerta je u 20:00 h u nedjelju ali je preporuka da dođete mnogo ranije i zauzmete mjesto. Ulaz besplatan!!!

Edin Ramulić

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.