(Ne)mogući Å pirić


Bilo je pitanje dana kada će se dogoditi urušavanje Vijeća ministara pod dirigentskom palicom Nikole Å pirića, Dodikovog čovjeka za državni nivo i nadmudrivanje sa ”sarajevskom čaršijom”. Otkako je prekjučer Predsjedništvo BiH prihvatilo premijerovu ostavku, Vijeće ministara nalazi se u tehničkom sazivu, a Å pirić je najozbiljniji kandidat da dobije mandat za novi, sizifovski pokušaj. Evo i zašto.

Politički prevrtljivac, koji je dosad nosio pet različitih stranačkih dresova, Å pirić se svojem posljednjem stranačkom šefu (u)činio idealnim kandidatom da u kabinetu na Marijin Dvoru provodi aktuelnu banjalučku politiku statusa quo u državi. Iskusni demagog Å pirić znao je to tapkanje u mjestu predstavljati kao složena stranačko-nacionalna gibanja u vlasti, kojoj, eto, malo fali da ostvari planom zacrtani cilj ”“ provođenje reformi na putu ka euroatlanskim integracijama.

U suštini, međutim, Vijeće ministara nikad nije radilo gore.

Podjela ministarskih i doministarskih fotelja između stranačkih kandidata pretposljednje je što su uspjeli dogovoriti lideri koalicionog galimatijasa. Za njihov sljedeći konsenzus moralo se čekati do potpisivanja mostarske deklaracije o prihvatanju reforme policije, papira slabe upotrebne vrijednosti. Izm­eđu ova dva datuma proteklo je nešto više od devet mjeseci. To je vrijeme dovoljno da na svijet dođe novi ljudski život, ali nedovoljno da špirići ispune svoja obećanja i narodu omoguće da živi ”“ ljudski.

Zauzvrat, građani su dobili blokadu rada, ucjene, sramne afere, vječite ministre, istrošene kadrove nagrađene za nerad i kriminal na nižim nivoima, lobiste kojekakvih opskurnih interesnih grupa, dakle ekipu prema kojoj onaj sastav Adnana Terzića izgleda kao Željezničar pod dirigentskom palicom Ivice Osima!

Nije zgoreg podsjetiti kako je u pristupnom govoru onog februarskog prijepodneva Å pirić pozvao sve da zajedno kreiraju klimu ”u kojoj će građani shvatiti da je u ovoj zemlji moguće živjeti bolje, ljepše i prosperitetnije”. Premijer je sve ”pozvao na jednu dozu državnog patriotizma” i obećao da će njegov tim ”za četiri godine konstatovati da je napravljen željeni iskorak ka Briselu i Vašingtonu”.

Devet mjeseci poslije, od rezultata tu je tek jedna usvojena odluka, ona o izmjeni odluke o kvalitetu tečnih goriva u BiH. Nakon ove izmjene, misteriozni ruski kupci Rafinerije Brod mogli su po Miletovom feudu prodavati gorivo koje nije po evropskim standardima.

Mandat za sastav novog Vijeća ministara Predsjedništvo BiH opet će dati Dodikovom čovjeku od (ne)povjerenja. SNSD nije moguće izbjeći u bilo kojoj kombinatorici za izvršnu državnu vlast. Rasterećeni Å pirić čeka rasplet situacije na relaciji Miroslav Lajčak ”“ Milorad Dodik, odnosno međunarodna zajednica ”“ Republika Srpska. Nesumnjivo, on će biti na pobjedničkoj strani, trudeći se da iz sukoba izađe bez polomljenog nokta.

Druga je solucija da se, pod pritiskom Evropske komisije, a zbog eskalirajuće krize u državi, raspišu vanredni opći izbori. Å ta dobrog oni mogu donijeti?

Bez novih političkih snaga, bez aktivnog sudjelovanja međunarodne zajednice u odabiru reformski orijentiranih favorita ”“ ne isključujući i krajnja rješenja poput pravljenja liste međunarodnih i domaćih nekompromitiranih političara (ideja koju je u Oslobođenju patentirao Nerzuk Čurak), i uz galopirajuće Dodikovo raspirivanje mržnje spram svega što nije Republika Srpska ”“ nažalost ništa. Pritom i konstitucija države sama po sebi onemogućava velike obrate.

Miroslav Lajčak kazao je kako međunarodna zajednica ima spremne odgovore za svaki mogući scenarij, ali bojimo se da se prevashodno radi o defanzivnoj strategiji gašenja požara u kući, prije nego o promišljanjima o postavci temelja na kojima je sazdana dejtonska nam država, i kako da je učinimo normalnijom.

Dakle, kad se sve zbroji i oduzme, i poslije Å pirića ”“ Å pirić!

(Oslobodjenje)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.