Dodik i Silajdžić više vole izolaciju nego pristup EU


Drama će se desiti između 21. novembra kada je glasanje u Vijeću sigurnosti UN-a o produžavanju mandata EUFOR-a i perioda nakon izvještaja kosovske trojke UN-u 10. decembra

Zamjenik visokog predstavnika u BiH Rafi Gregorijan (Raffi Gregorian) na početku saslušanja pred Helsinškom komisijom u američkom Kongresu, održanom u petak, rekao je da ono dolazi u kritičnom trenutku u historiji postdejtonske BiH, i da bi njen opstanak mogao biti određen u narednih nekoliko mjeseci, ili čak nekoliko sedmica. Gregorijan je u dramatičnom svjedočenju istakao da se čini da je BiH sada dalje od EU nego je ikada bila, navodeći da najutjecajniji političari, Milorad Dodik i Haris Silajdžić, više vole izolaciju BiH nego udovoljavanje uvjetima EU za integraciju.

To je tragično, kaže Gregorijan, jer više od 70 posto građana u BiH želi pridruženje EU, a prenosi Glas Amerike. – Pretjerane reakcije političara u RS na mjere visokog predstavnika su samo dio uvoda u dramu koja će se desiti između 21. novembra kada je glasanje u Vijeću sigurnosti UN-a o produžavanju mandata EUFOR-a i perioda nakon izvještaja kosovske trojke UN-u 10. decembra.

Srbijanski premijer Vojislav Koštunica je rekao da mjere visokog predstavnika ugrožavaju Srbe u BiH, otvoreno vezujući ideju odvajanja RS sa nezavisnošću Kosova. Takva retorika je eksplozivna, kada znamo da se Slobodan Milošević koristio takvim riječima da opravda ono što je radio u “samoodbrani” Srba. Sada se govori kako su prilike iste kao 1991-92. godine, te kako postoje izvještaji da Vlada RS već sprema listiće za referendum o nezavisnosti – kaže Gregorijan.

Dodao je da predstoji dosta neizvjestan period i da je na ovom saslušanju želio objasniti na koji bi se način stvari mogle odigrati narednih sedmica ili mjeseci. Naglasio je da su obje američke stranke, kao i predstavnici senata i zastupničkog doma, izrazili kontinuirano interesovanje za BiH, i osiguranje da se ta zemlja kreće ka evroatlantskim integracijama.

(Avaz)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.