Bh. lideri moraju odlučiti žele li u Evropu ili ne

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Miroslav Lajčak pozvao je u srijedu bh. lidere da odluče da li zaista žele ulazak u Evropsku uniju ili ne. “Politički lideri u BiH moraju izvesti zemlju iz krize i odlučiti kojim pravcem će krenuti, žele li oni da njihova zemlje krene prema Evropi ili će i dalje kočiti reforme da ih njihovi susjedi pretiču”, navodi se u saopćenju objavljenom nakon susreta u Bruxellesu između Lajčaka i evropskog komesara za proširenje Ollija Rehna.

“Oni moraju odlučiti je li evropska integracija njihov stvarni prioritet”, dodao je on. Komesar Rehn izgovorio je skoro iste riječi prije petnaest dana, nakon neuspjelog dogovora o reformi policije koju traži EU radi potpisivanja Sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji sa Sarajevom.

Ovoj reformi se još uvijek protive Srbi, koji zahtijevaju ostanak entitetske policije, za razliku od Bošnjaka i Hrvata koji traže ukidanje entitetske policije i uspostavljanje nove strukture na nivou centralne vlasti.

Sukobi između lidera Republike Srpske i lidera Federacije BiH primorali su Lajčaka, koji raspolaže značajnim izvršnim ovlaštenjima, da poduzme mjere u cilju poboljšanja efikasnosti bosanskih institucija.

Olli Rehn je u srijedu podržao “napore visokog predstavnika u izgradnji demokratske države, funkcionalne i pouzdane, koja će omogućitri poboljšanje života njenih građana i boljeg odgovora zahtjevima EU-a”, prenio je AFP.

U svom godišnjem izvještaju o napretku postignutom u BiH, Evropska komisija je u utorak osudila “nacionalistički retoriku” bosanskih političkih lidera, koji su “zakočili” reforme u 2007.

(FENA)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.