Ako me i smijene, neću to prihvatiti


Predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik izjavio je da ne bi prihvatio eventualnu odluku o svojoj smjeni te da bi nastavio dolaziti na posao i kada bi pokušali da ga u tome onemoguće.

Ističući da “postoje neke spekulacije” o njegovoj smjeni, Dodik je kazao da on, “za razliku od drugih koji su pristajali da na taj način budu poniženi, na to neće pristati”.

 

Dodik navodi da će naći načina da se sam bori protiv takve odluke te da bi i međunarodne trupe mogle blokirati institucije RS-a, ali da bi on i pored toga došao na posao.

“Demokratski sam izabran političar, imam pravo da radim svoj posao i ne mogu ga prestati raditi. Mogu da blokiraju institucije, ali to još ne znači da ću odustati”, istaknuo je Dodik gostujući sinoć u emisiji Radio-televizije RS-a.

Ponovio je i da je u BiH nastupila najveća poslijeratna politička kriza i optužio visokog predstavnika Miroslava Lajčaka da je tu krizu izazvao mjerama koje su suštinski poremetile odnose u BiH te da je prekršio Ustav BiH i Dejtonski sporazum, narušio balans koji je postavljen među etničkim zajednicama u BiH i ugrozio sigurnost srpskog naroda u BiH.

Istaknuo je da predstavnici RS-a traže da se isključi i teorijska mogućnost preglasavanja u institucijama BiH, dodajući da u vezi s ovim pitanjem nema kompromisa.

Entitetski premijer je kazao da će RS i njeni političari iskoristiti sve raspoložive demokratske mjere da bi na demokratski način dokazali kako to što je urađeno nije na dobrobit naroda i same BiH, ali i naveo da u RS-u nema nikakvih razmišljanja o destabilizaciji u pogledu nasilja i eventualnih sukoba.

Govoreći o eventualnoj povezanosti situacije u BiH s pregovorima o konačnom rješenju statusa Kosova, Dodik je naveo da takve ocjene iznose pojedini svjetski mediji koji su postali “propagandni servisi raznih grupa”.

On smatra da je međunarodna zajednica “frustrirana činjenicom da se Srbija nije odrekla Kosova”, zbog čega se došlo u situaciju u kojoj je kosovski problem teško riješiti.

Demantirao je i pisanje jednoga njemačkog lista da se entitetska vlada kod jedne štamparije raspitivala za cijenu štampanja referendumskih listića.

“Ako i donesemo odluku o referendumu, nećemo kriti štampanje glasačkih listića. Ovde se radi o podmetačini da bi se stvorila predstava o problemu koji se zove Dodik i RS, a sve to da bi se, opet, izvršili pritisci na RS”, rekao je entitetski premijer.

 

(Fena)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.