Četiri uvjeta da bi BiH zaključila sporazum o stabilizaciji i pridruživanje s

Povedba reforme policije u skladu sa tri evropska principa, potpuna saradnja sa Haškim tribunalom, te reforme javnih emitera i javne uprave, četiri su Uvjeta koje BiH mora ispuniti kako bi zaključila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, zaključak je u Izvještaju Evropske komisije o napretku koji je BiH ostvarila u proteklih 12 mjeseci.

Prezentirajući ovaj izvještaj na pres-konferenciji u Sarajevu, zamjenik direktora Generalne direkcije Evropske komisije za proširenje Jan Truszczynski kazao je da je naša zemlja u posljednih godinu dana uradila vrlo malo na ispunjavanju prioriteta iz dokumenta Evropsko partnerstvo. Konstatirao je kako su reformski procesi značajno usporeni i da je došlo do određenih zastoja. Razlog tome je porast nacionalističke retorike i napeta politička atmosfera do koje je došlo usljed nedostatka saradnje između entiteta i državnog niova.

-BiH još nije u potpunosti uspjela preuzeti odgovornost za upravljanje procesima u zemlji, ocijenio je Truszczynski, ističući kako je u narednom periodu nužno da politički lideri ostvaruju konsenzus o ključnim pitanjima.

Kao jedno od njih je naveo potrebu ustavne promjene, koja će omogućiti uspostavu funkcionalnijih i efikasnijih organa vlasti. Za izmjene Evrospka komisija nije utvrdila rokove, ali smatra da je to potrebno postići što je moguće prije, dodaje Truszczynski.

Kako je naveo, Evropska komisija pozdravlja Mostarsku deklaraciju koju su potpisali lideri šest političkih partija, ali naglašava da na planu reforme policije neophodno konkretni koraci koji će BiH vratiti na put evropskih integracija.

U Izvještaju o napretku, Evropska komisija je navela i druge prioritete na kojima BiH mora ostvariti napredak, kao što je stvaranje jedinstvenog ekonomskog prostora, sloboda kretanja roba i osoba, te socijalne i ekonomske reforme.

Truszczynski je naveo i nekoliko “svijetlih tačaka” iz Izvještaja. Osim napretka u saradnji sa Haškim tribunalom, navodi se da su pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju zavrešeni na profesionalan i efikasan način, da je BiH imala konstruktivnu saradnju sa zemljama regiona, te da se nastavilo jačanje ekonomije i makroekonomska stabilnost.

Ostvaren je napredak i na polju uvođenja evropskih standarda u oblasti transporta, obrazovanja, olakšavanja viznog režima i politike azila.

U Evropskoj komisiji ističu da će nastaviti jačati evropsku perspektivu zemalja regiona, podržavati regionalnu saradnju, te ojačati podršku reformskim procesima kroz efikasnije korištenje predpristupnih sredstava.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.