Dogovor vlada Federacije BiH i Republike Srpske

Vlada Federacije BiH i Republike Srpske formirat će zajedničkim sredstvima preduzeće koje će se zvati hidroelektrana „Ugar“, a čiji će kapacitet iznositi i do 40 megavata, to je dogovoreno danas na zajedničkom sastanku dviju vlada na Jahorini koji su predvodili premijeri Milorad Dodik i Nedžad Branković.

Novac uložen u to preduzeće bit će u omjeru 50:50 posto, a gradnja će krenuti nakon što se osigura neophodna dokumentacija. Dvije vlade su, kako je istaknuo Dodik, danas tokođer dogovorile da se njihovi ministri obavezno sastaju jednom mjesečno, a vlade u punom sastavu imat će sastanak jednom u šest mjeseci. Prvi takav susret trebalo bi da upriliči Vlada Federacije BiH.

Kako je istaknuo Dodik danas je dogovoreno da se zajednički krene i u izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama u dijelu koji se odnosi na žalbe i da se na nivou entiteta rješavaju sporovi do pet miliona KM, a više od toga na nivou države BiH.

Zbog postojećeg Zakona, prema Dodikovim riječima u oba bh. entiteta ostaju neangažirani budžetski iznosi.

Premijer Federacije BiH Nedžad Branković istaknuo je da se današnji razgovor odnosio na nedavno dogovoreni dokument platforma za akciju te harmoniziranje fiskalnog sistema.

„Dogovorili smo mrežu saradnje između institucija, također, da resorna ministarstva pripreme materijal za koeficijent raspodjele s jedinstvenog računa, a bilo je riječi i o Zakonu o državnoj službi i o Zakonu o imenovanju državnih službenika sve s ciljem da bi funkcioniranje vlasti bilo konkretnije“, rekao je Branković.

Također, dva entitetska ministarstva finansija dogovorili su da razmijene prednacrte budžeta za 2008. godinu i budžetske dokumente do 2010.

Prema Brankovićevim riječima danas su definirani i prioriteti za transport gasa te neki zajednički elementi za razvoj bh. izvoza.

Riječ je bilo i o održivom povratku, a dogovoreno je da se zajednički od Vijeća ministara zatraži sastanak na kome bi bilo razgovarano o ukupnoj budžetskoj politici u državi BiH.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.