Skupština RS-a u stalnom zasjedanju

Narodna skupština Republike Srpske bit će u stalnom zasjedanju i ocjenjuje da do sada nije postignut napredak u vezi sa prihvatenjem primjedbi iz RS-a na nametnuti Zakon o izmjenama i dopunama zakona o Vijeću ministara i zahtjevane izmjene poslovnika oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Ovo je jedan od pet zaključaka koje je u večerašnjem nastavku zasjedanju usvojila Skupština RS-a na posebnoj sjednici u Banjoj Luci. U usvojenom zaključku se navodi da Skupština RS-a izražava razumijevanje za podnešenje ostavke predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića, kao čin neprihvatanja odluka visokog predstavnika, te ocjenuuje da je ovo bio iznuđen, ali jedino mogući Špirićev potez s obzirom na probleme unutrašnjih odnosa, pokušaj bitnih promjena rada Vijeća ministara i djelovanje međunarodne zajednice u BiH.

Ocjenjeno je da do razriješenja postojeće krize ne postoje uvjeti ni za uobičajeni rad Parlamentrane skupštine BiH, te zato poziva oba doma Parlamentrane skupštine BiH, a posebno predsjedavajuće i zamjenike predsjedavajućih, da ne održavaju nove sjednice ovih organa, kako bi se dalo dodatno vrijeme za dogovore o aktima i izbjeglo dalje komplikovanje situacije. „Jedino o čemu bi ovi organi trebali hitno da raspravljaju je stanje nakon nametanja odluka visokog predstavnika i zahtjevanih izmjena poslovnika“, zaključak je entitetskog parlamenta.

Narodna skupština RS-a je pozvala sve zajedničke organe u BiH da uspostave unutrašnje odnose u dobroj volji i namjeri te, naročito, da odustanu od bilo kakvog pokušaja preglasavanja bilo kojeg konstitutivnog naroda ili bilo kojeg od dva ravnoprvna entiteta, čak i ako im u ovoj situaciji to dopuste neke nametnute procedure.

„Preglasavanje predstavnika jednog naroda ili jednog entiteta bilo bi suštinski suprotno Dejtonskom sporazumu i Ustavu BiH i ne bi moglo biti prihvaćeno kao validno, niti bi u praksi moglo biti potvrđeno. To bi izazvalo neminovnu reakciju na zaštiti ustavnosti, zakonitosti i prava konstitutivnih naroda i entiteta“, navodi se u skupštinskom zaključku.

Parlament RS-a ne može, dalje se dodaje, dozvoliti postojanje ni teorijskih mogućnosti da predstavnici jednog naroda ili jednog entiteta budu preglasani i zato je spremna koristiti sva legalna i demokratska sredstva, ako bi joj ovakva situacija bila nametnuta.

Skupština posebno obavezuje delegate iz RS-a u Vijeću naroda Parlamentrane skupštine BiH koje je ona izabrala da, u postojećim okolnostima ne prihvate nove odluke u Vijeću, a ako bi došlo do nametanja novog poslovnika o radu, da nemaju mandat da pod novim okolnostima daju legitimitet jendostranim ili štetnim odlukama Vijeća.

Zaključci su usvojeni sa 68 glasova, a šest poslanika je bilo protiv.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić kazao je prije nego što je prekinuo ovu sjednicu da Skupština ostaje u stalnom zasjedanju, te da nije još uvijek zaključila raspravu o ranije usvojenoj Deklaraciji povodom posljednih odluka visokog predstavnika.

On je napomenuo da će javnost biti obavještrenja o svim novim datumima nastavka ove sjednice.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.