Napuštamo institucije ako ostanu Lajčakove odluke


– Bit ću vrlo jasan: ako ove mjere ostanu na snazi, mi idemo u opoziciju, rekao je Milorad Dodik u intervjuu za današnje “Večernje novosti” i precizirao da sve dok postoji mogućnost bilo kakvog preglasavanja, njegova stranka se ne vraća u zajedničke institucije BiH.

Prema njegovim riječima visoki predstavnik je “sklepao” mjere pomoću kojih Vijeće ministara može raditi i bez Srba.

 

– Pa, neka izvoli. Neka vidi kakva je to avantura. Jer, očigledno, nijesvjestan šta je učinio. U velikoj je zabludi ako misli da zajedničkiorgani mogu da rade bez jednog od tri konstitutivna naroda. Dakle,stvari se moraju vratiti na ‘Daytonom’ reguliran ustavni poredak, inačeće sve otići u potpuno nekontroliranom smjeru, istakao je premijer RS.

Dodik je rekao da će se učinit još jedan pokušaj da država izađe iz krize koju je stvorio Lajčak.

On je precizirao da će se tražiti “samo da se, poslije svih akatavisokog predstavnika, ubaci jedna rečenica: da većina u institucijamaBiH ne može biti iz jednog naroda i jednog entiteta”.

– To bi omogućilo da se vratimo na raniji balans i da se stanje u institucijama normalizuje, kaže Dodik.

Prema njegovim riječima, Lajčakove mjere su u RS-u doživljene kao kaznazato što entitet nije pristao na njegovu zamisao reforme policije.Dodik, međutim, upozorava da “trgovine policijom nema”.

– Već smo i previše dali institucijama BiH. Kreatori uništavanja Srpskepokrenuli su reformu policije samo da bi ugasili srpski entitet,napomenuo je premijer RS-a.

Povodom prijetnji kaznama Dodik kaže da se u BiH provodi “takvadiktatura koja prevazilazi sve poznate kazne za verbalni delikt”,odnosno da nije više riječ ni o potezima, nego o prostom iznošenjustava, što se zabranjuje.

Na pitanje postoji li opasnost da u BiH izbije ozbiljniji sukob, poputonog iz 1990-ih godina, on je rekao da se “nikakvo nasilje nećedesiti”.

– Mi ćemo odgovoriti politički, tako što ćemo otići u opoziciju. Nekarade bez Stranke nezavisnih socijaldemokrata, i gotovo. Ako to neće,imat će paralizu organa BiH, jer su oni, a ne mi, tako htjeli. Ondaćemo na nove izbore, pa ćemo da vidimo. Sve je u igri, samo mi nećemonapraviti ni polukorak nazad, napomenuo je Dodik.

Na pitanje kakve sugestije u ovom trenutku prima od predsjednika ipremijera Srbije Borisa Tadića i Vojislava Koštunice, Dodik kaže da”Srbija samo poručuje da se mora poštovati Dejtonski sporazum i voljasva tri naroda”.

 

(Fena)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.