Povlačenje ostavke ili nova vlada!


Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nije se na jučerašnjoj hitnoj sjednici izjasnilo o ostavci predsjedavajućeg Vijeća ministara Nikole Å pirića, jer, kako je izjavio predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić, prije bilo kakve odluke želi sa njim razgovarati.

”Sva trojica se slažemo da je ljudski i normalno razgovarati s premijerom koji je podnio ostavku. Mi možemo da odlučujemo na osnovu papira koji je poslao Å pirić, ali, ako želite biti normalna zemlja, ljudski je razgovarati s njim”, kazao je on.

 

Ljut zbog nedavnih odluka visokog predstavnika Miroslava Lajčaka, premijer Å pirić je podnio ostavku na funkciju i time srušio Vladu.

Predsjedništvo, kojem je Å pirić poslao ostavku, sazvalo je hitnu sjednicu, jer je prema Ustavu nadležno za imenovanje predsjedavajućeg Vijeća. Iako je kazao da bi državni vrh mogao poduzeti dalje korake, Komšić je naglasio da je situacija ozbiljna i da je ne želi komplikovati.

Na pitanja šta je cilj razgovora s premijerom, Komšić je odgovorio da on treba ponoviti ono što je rekao u ostavci ili “reći nešto novo”.

Komšić nije precizirao da li će Predsjedništvo tražiti od premijera da povuče ostavku, no u državnom vrhu ne isključuju mogućnost da će kriza na taj način biti razriješena. Izvori u Predsjedništvu su nam kazali da bi bilo najjednostavnije da Å pirić ostavku povuče, čime bi bila izbjegnuta duga procedura imenovanja nove vlade, za koju BiH, kažu, nema vremena.

Samo Predsjedništvo, pak, kako je pojasnio i Komšić, ostavku ne može odbaciti. Slučaj podnošenja ostavke Ustav, naime, nije regulirao, a Zakon o Vijeću propisuje da je predsjedatelj treba podnijeti Predsjedništvu, koje, opet, treba da provede proceduru imenovanja novog mandatara, ali je ne potvrđuje, niti odbacuje.

”Premijer, prema Zakonu o Vijeću ministara, ima pravo da podnese ostavku bez obrazloženja”, naglasio je Komšić.

U Predsjedništvu nisu mogli precizirati kada će se sastati sa Å pirićem, koji je jučer bio u Banjoj Luci. Å pirić je, pak, izjavio za Srnu da će ”sa zadovoljstvom” razgovarati s članovima Predsjedništva o razlozima ostavke, no nije želio procjenjivati ishod razgovora.

”Glavni razlog ostavke su posljednje odluke visokog predstavnika za koje ocjenjujem da neće doprinijeti smirivanju situacije u BiH i njenom napretku ka evroatlantskim integracijama”, rekao je premijer u ostavci.

Å pirić je dodao da je razlog i to što 12 godina nakon Dejtonskog sporazuma ne može da garantuje za uspjeh zemlje.

”Ako ti razlozi budu promijenjeni, znači da možemo sjesti i razgovarati o novom razvoju odnosa, ubrzanom putu ka Briselu i Vašingtonu ili će i dalje biti gordo posrtanje ove zemlje sa nejasnim rezultatima”, naglasio je on.

U Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) odluku državnog vrha da razgovara sa Å pirićem, ocijenili su dobrom. Dužnosnik ove stranke Rajko Vasić izjavio je da ostavka nije toliko u vezi sa SNSD-om koliko ličnim premijerovim razlozima.

”Å pirić nije podnio ostavku zbog SNSD-a, nego zbog toga što je ponižen”, dodao je Vasić, koji smatra da bez obzira na ostavku, cijela situacija ukazuje da je BiH “težak tuberkulozni bolesnik”.

Vasić smatra da ostavka može biti povučena samo uz najavu rekonstrukcije Vijeća i promjenu odluka visokog predstavnika, no kazao je da to ne smatra vjerovatnim. Na pitanje da li će SNSD ponuditi novog mandatara ili se povući iz parlamentarne većine on je kazao da se ta stranka praktično već povukla iz vlasti, te da SNSD može dati novog mandatara ako bude promijenjena odluka OHR-a.

Glavni glasnogovornik OHR-a Frane Maroević nije želio komentirati odluku Predsjedništva, kazavši da se zapravo nije dogodilo ništa novo. On je ponovio da je OHR razočaran Å pirićevom ostavkom jer ne vodi smirivanju situacije. Na pitanje da li je OHR zabrinut da će nakon ostavke biti dovedena u pitanje parlamentarna većina ili da bi izbor nove vlade mogao trajati mjesecima, Maroević je kazao da razloga za brigu nema, te da će Å pirićeva vlada raditi u tehničkom mandatu sve do izbora novog saziva.

HSS-NHI ocijenila je da ostavka nije pokušaj rješavanja nego svjesno “produbljivanje krize i pokušaj destabilizacije BiH”. Oni smatraju da SNSD na taj način želi testirati odlučnost Vijeća za implementaciju mira i Lajčaka, te da međunarodna zajednica ne treba kao do sada popuštati pred prijetnjama i ucjenama i razvodnjavati svoje odluke.

Moralnim činom ostavku je ocijenila Demokratska narodna zajednica (DNZ) koja je ocijenila da bi to trebale učiniti sve članice parlamentarne većine u vlasti BiH, ali ne zbog Lajčakovih odluka nego zastoja reformi i nepotpisivanja sporazuma sa Europskom unijom.

Å efovi klubova poslanika u Narodnoj skupštini RS-a su ocijenili da izlasku iz krize ne bi doprinijeli vanredni izbori, dok je šef Kluba PDP-a Branislav Borenović rekao da ako kriza ne bude riješena, to ostaje jedina mogućnost.

Politički savjet Asocijacije Alumni centra za interdisciplinarne postdiplomske studije (ACIPS) ocijenio je da se ostavkom svjesno otvara mogućnost kolapsa BiH i “provocira visoki predstavnik na korištenje ovlasti, što bi produbilo krizu”. U ACIPS-u vjeruju da će, ako Predsjedništvo prihvati ostavku zastoj vlasti trajati mjesecima, a možda i do idućih izbora i da je upitan “kapacitet Vijeća ministara u tehničkom mandatu” da potpisuje sporazum s EU.

Vlada Republike Srpske smatra da je Å pirićeva ostavka opravdana i da “predstavlja demokratski odgovor na nametnute odluke kojima je obesmišljena uloga domaćih institucija i političara”.

“Å pirić je na taj način odbacio ulogu poslušnog izvršioca koji treba da preduzme isključivu odgovornost za posljedice pogrešnih odluka, dok su stvarna vlast i moć donošenja odluka očigledno na drugoj strani”, stav je Vlade RS, koja se nada da će Lajčak preuzeti dio odgovornosti za izlazak iz situacije i donijeti odluku koja onemogućava preglasavanje u Vijeću ministara.

Ambasada SAD-a izrazila je žaljenje zbog ostavke predsjedavajućeg Å pirića, ocjenjujući da takav razvoj događaja nije u interesu građana BiH.

”Pozivamo političke lidere da osiguraju funkcioniranje države, da se suzdrže od daljih aktivnosti koje vode ka polarizaciji, te da pokrenu konstruktivan dijalog koji će omogućiti da se BiH vrati na put prema evroatlantskim integracijama”, stav je Ambasade SAD-a.

SAD su naglasile podršku Lajčaku i pozvale ”sve strane da prestanu koristiti retoriku čija je namjera potkopavanje njegovog mandata ili misije”.

(Oslobodjenje)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.