Uređaji za prisluškivanje po cijeloj BiH


Iz Njemačke je prije tri dana u Bosnu i Hercegovinu dopremljena najsofisticiranija oprema za prisluškivanje, koja će se koristiti za presretanje telefonskih poziva na području cijele BiH. Već u ponedjeljak će početi njeno instaliranje u Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) i Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA).

Entitetski i kantonalni ministri unutrašnjih poslova, šef policije Brčko Distrikta te policijski komesari i direktori policijskih agencija potpisali su početkom mjeseca memorandum o instaliranju ovih sistema, za koje je Evropska komisija obezbijedila 2,1 milion konvertibilnih maraka.

Sead Lisak, vršilac dužnosti direkora SIPA-e, kaže da je ovom opremom policiji u ruke dat alat da se na ozbiljan način uključi u borbu protiv organiziranog kriminala i svih drugih težih krivičnih djela.

– Ovakvi su sistemi već zaživjeli i na Istoku i na Zapadu, to nije ništa novo. BiH u tome čak kaska za ostatkom svijeta. Nažalost, kriminalci su, za razliku od policije, već dobro uvezani informatički i na sve druge načine. – kaže Lisak.

Postojat će dva centra za slušanje i administraciju: jedan u OSA-i, a drugi u SIPA-i. Centar u SIPA-i opsluživat će sve policijske agencije na prostoru BiH.

– U MUP-u Republike Srpske bit će 5-6 prislušnih uređaja, a u Federaciji BiH će svaki kantonalni MUP imati prislušni uređaj. Na njihov zahtjev i pribavljenu naredbu sudije, omogućit ćemo im da prisluškuju na isturenoj lokaciji. SIPA će za njih pripremati dokaze za sud, snimati CD-ove… Također, i SIPA će imati isturene lokacije u Mostaru, Banjoj Luci i Tuzli, gdje će moći da vrši slušanje – govori Lisak.

Sistem za prisluškivanje moći će locirati uređaj, bilo da je u pitanju mobilni ili fiksni telefon, SMS, telefaks…

Mijo Krešić, zamjenik ministra sigurnosti BiH, kaže da je stvoren kompletan zakonski okvir te da postoje do kraja jasne procedure kada će se moći vršiti ove posebne istražne radnje.

Lisak navodi da će se prisluškivanje koristiti u kombinaciji s drugim posebnim istražnim radnjama, kao što je tajno praćenje, korištenje doušnika…

– Dakle, prisluškivanje će se koristiti samo u slučajevima kada postoji osnovana sumnja za eventualno počinjeno krivično djelo koje je usmjereno protiv Ustava BiH, za krivična djela za koja je predviđena zatvorska kazna veća od tri godine, terorizam ili djelo usmjereno protiv međunarodnog prava. Na osnovu zahtjeva policije ili prema vlastitoj procjeni tužioca, tužilaštva će od sudije za prethodni postupak tražiti da odobri prisluškivanje, a sudija donosi konačnu odluku – objašnjava Lisak.

Prisluškivanje je ograničeno, a zavisno od težine slučaja, može trajati do tri mjeseca.

Lisak ističe da je jedan od mehanizama za sprečavanje zloupotreba i to što će ovaj sistem memorisati i sačuvati sve radnje tako da u arhivu ostaje pohranjeno ko je, kada i pod kojim okolnostima prisluškivao.

Å emsudin Mehmedović, član Zajedničke sigurnosno-obavještajne komisije Parlamenta BiH za nadzor rada OSA-e, kaže da će nastojati da spriječe izbijanje afera s prisluškivanjem kakvih je već bilo u BiH, ali i u drugim zemljama.

Potpuno uspostavljen sistem za prisluškivanje do sada je imao MUP RS, ali će priključiti i koristiti najnoviji.

MUP FBiH nije imao tu opremu, dok je OSA samo djelimično bila opremljena prisluškivačima. Ministar unutrašnjih poslova RS Stanislav Čađo nije želio govoriti o tome koliko je i za koje slučajeve korišteno prisluškivanje.

Nakon nabavke opreme, pojavio se problem s telekom operaterima u BiH, odnosno, s “Telekomom Srpske”, “BH Telecomom” i “HT Mostar”, jer još nisu prilagodili svoje tehničke mogućnosti da bi policija mogla instalirati i koristiti opremu za prisluškivanje.

Jedan od modela prislušnih uređaja koji se često koristi je “GSMpassive 900/1800”. To je, ustvari, laptop od desetak kilograma kojimože prisluškivati i do 200 mobilnih telefona u krugu od 11 kilometara.

Bilježi broj s kojeg je prisluškivani telefon pozvan, vrijeme i datumte snima kompletan razgovor. Ovaj uređaj bilježi i broj SIM karticeprisluškivanog i telefona koji zove, kao i fabrički broj telefona kojise prisluškuje.

To znači da se vrlo lako može otkriti i broj sa skrivenomidentifikacijom te da, praktično, s ovim uređajem nema tajni kada sumobilni telefoni u pitanju.

 

(Avaz)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.