The Times: Proeski premostio razlike između naroda i kultura u ex-YU


Na stranicama britanskog The Timesa koje su posvećene preminulim uglednim ličnostima iz svijeta kulture, nauke i umjetnosti objavljen je u četvrtak osvrt na život i djelo nedavno tragično preminuloga makedonskog pjevača Tošeta Proeskog.

Najpopularniji pjevač na Balkanu, piše Times, tijekom svoga kratkog života, koji je 16. listopada naglo prekinula teška prometna nesreća kod Nove Gradiške, uspio je da kao nitko prije njega premosti razlike između naroda i kultura na uzavrelom prostoru na jugu Europe kojim su posljednje desetljeće i po harali ratovi i krize.

Reakcija na vijest o smrti Proeskog u bivšim jugoslavenskim republikama primljena je sa šokom sličnim onome koji su svojevremeno doživjeli obožavatelji Elvisa Presleyja ili Johna Lennona, piše Times, navodeći da je Proeski, pored toga što je izgradio uspješnu karijeru kao glazbenik (predstavljao je svoju zemlju na Euroviziji 2004.) bio i ambasador dobre volje UNICEF-a.

Å toviše, na humanitarnim koncertima širom Balkana on je neumorno prikupljao pomoć za siročad i djecu ometenu u razvoju, a novac je ulagao u izgradnju škola u svojoj rodnoj Makedoniji.

Posljednji koncert, 5. listopada u Skoplju pred 30.000 razdraganih posjetitelja iz svih republika bivše Jugoslavije, piše Times, Toše Proeski je, po svome običaju, završio riječima: “Ve sakam site” – “Sve vas volim”.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.