SDA: Dodik i Koštunica još sanjaju Miloševićev san

Stranka demokratske akcije (SDA) saopćila je danas kako podržava odluke visokog predstavnika koje se odnose na rad Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH, jer su utemeljene na Dejtonskom sporazumu.

Protivljenje ovakvim odlukama znači i protivljenje postojanju i funkcioniranju institucija Bosne i Hercegovine koje rade u interesu svih građana zemlje, navodi se u saopćenju Službe za odnose s javnošću SDA. U ovoj su stranci iznenađeni i zabrinuti reakcijama i ponašanjem srpskih političkih stranaka iz RS-a. Stoga su pozvali Narodnu skupštinu RS-a i te političke stranke da još jednom prouče i prihvate odluke visokog predstavnika kako bi se mogao nastaviti raditi na izgradnji boljeg i prosperitetnijeg društva i države Bosne i Hercegovine, domovine svih naših građana i naroda.

Također su upozorili da bi donošenje najavljenih odluka o blokadi ili napuštanju državnih institucija bilo štetno ne samo po Bosnu i Hercegovinu, već i RS, jer bi našu zemlju i građane udaljilo sa reformskog i evroatlantskog puta.

"Ukoliko političari i stranke iz RS-a ipak donesu takve odluke, moraju biti spremni da se suoče sa svim posljedicama koje one nose, jer se radi o antidejtonskom djelovanju i ozbiljnom kršenju Dejtonskog miovnog sporazuma, a time i Ustava BiH", navodi se u saopćenju.

Dodaje se kako, budu li srpske političke stranke iz RS-a i njihovi predstavnici nastavili sa antidejtonskim djelovanjem, građani BiH s pravom očekuju pravovremenu i adekvatnu reakciju mđunarodne zajednice.

Predsjedništvo SDA zabrinuto je i zbog položaja Bošnjaka i ostalih povratnika nesrba u RS-u, jer postojeća politička klima pogoduje izazivanju incidenata i međuetničkih sukoba.

SDA je pozvala međunarodnu zajednicu i nadležne institucije da spriječe nevladinu organizaciju SPONA u njenom nedvojbenom djelovanju u službi režima Milorada Dodika i sve češće raspirivanje mržnje prema Bošnjacima u entitetu RS-a.

Ova će stranka učiniti sve što je moguće da se eventualni sukobi i podjele izbjegnu, te da se postignu neophodni dogovori i kompomisi za očuvanje stabilnosti u BiH.

Sa ciljem osiguranja pune ravnopravnosti Bošjaka i Hrvata u manjem bh. entitetu, Predsjedništvo SDA zahtijeva izmjene Ustava RS-a kako bi rješenja u oba bh. entiteta bila jednaka, prije svega pri definiranju nadležnosti Doma/Vijeća naroda i predsjednika/potpredsjednika entiteta.

Do izbora novog, SDA zahtijeva da funkciju predsjednika entiteta RS obavlja jedan od potpredsjednika, a da se u zakonodvoj i izvršnoj vlasti oba entiteta osiguraju simetrična rješenja.

Također, SDA je osudila i odbacila izjavu predsjednika Vlade Srbije Vojislava Koštunice, smatrajući da je to, prije svega, direktno miješanje u unutarnje poslove Bosne i Hercegovine.

Pored toga, ocijenjeno je kako pomenuta izjava nedvojbeno potvrđuje da je takva politika poleđina i temelj Dodikovog antidejtonskog djelovanja i protivljenja odlukama visokog predstavnika.

"To je samo povod. Cilj je nešto sasvim drugo i mnogo ozbiljnije, tj. destabilizacija BiH i regiona u svrhu prejudiciranja rješenja budućeg statusa Kosova i davanje lažne nade RS-u. Ovakvo ponašanje i nastupi predsjednika srbijanske vlade neodoljivo podsjećaju na balkanskog kasapina Slobodana Miloševića", navodi se u saopćenju.

Kada je riječ o gradnji mosta Kopno – Pelješac, SDA je pozvala Predsjedništvo BiH da hitno poduzme sve mjere za zaštitu teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.