Još uvjek se traga za 13.000 nestalih osoba


U BiH još se traga za 13.000 osoba od ukupno 30.000 nestalih za vrijeme rata, rekao je danas ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović.

Učestvujući na regionalnoj konferenciji umrežavanja o pitanjima nestalih osoba sa područja bivše Jugoslavije u Novom Vinodolskom, Halilović je rekao da je preduslov za formiranje održivog sistema traženja i identifikovanja nestalih osoba u BiH donošenje zakona o nestalim koji bi bio zasnovan na principu jednakosti i nediskriminacije, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH. “Zakon o nestalim osobama bi bio instrument za formiranje Instituta za nestale osobe kao jedinstvene, nezavisne, samostalne stručne institucije od javnog interesa”, rekao je Halilović, prenosi “Srna”.

On je istakao da značajne aktivnosti predstoje i u pravcu formiranja jedinstvene baze podataka nestalih osoba, što zahtijeva dodatne napore ne samo Instituta za nestale osobe, nego i svih drugih institucija, kao i pomoć Međunarodnog komiteta Crvenog krsta i Međunarodne komisije za nestale osobe.

Halilović je dodao da je ostalo i neriješeno pitanje formiranja Fonda za podršku porodicama nestalih osoba.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.