Dodikov sukob sa Lajčakom je i sukob sa SAD !


Rukovodstvo RS mora prestati sa svojim obmanjujućim izjavama koje doprinose radikalizaciji. Naš smiren pristup ovoj situaciji nemojte tumačiti kao nedostatak odlučnosti ili volje poručio je ambasador SAD-a u BiH

“Pozivamo Dodika i rukovodstvo RS da prihvate ove odluke onakvim kakve jesu. Moraju prestati sa svojim obmanjujućim izjavama koje doprinose radikalizaciji i porastu nacionalizma u BiH. Naš smiren pristup ovoj situaciji nemojte tumačiti kao nedostatak odlučnosti ili volje. Naš je interes sigurnost i stabilnost ove zemlje i spremni smo ga braniti.

Ako se nastavi ići putem sukoba, reakcija SAD će biti brza i snažna”, kazao je američki ambasador u intervjuu za bh. novinske agencije. Prema njegovim riječima, SAD su ozbiljno uznemirene izjavama političara iz RS koji namjerno pogrešno prezentiraju mjere visokog predstavnika Miroslava Lajčaka.

“Oni BiH skreću sa puta evroatlantskih integracija i izvode je na put izolacije i nestabilnosti. Ovo je potpuno neprihvatljivo i izazvaće posljedice. SAD i međunarodna zajednica uložili su izuzetno puno u mir i stabilnost u BiH i nemamo namjeru odreći se napretka koji je ovdje postignut. Naša je obaveza da osiguramo da budućnost građana BiH bude zaštićena”, kazao je Ingliš.

Ambasador je dodao će odluka o napuštanju državnih institucija biti smatrana nepotrebnom provokacijom.

“Dozvolite mi da još jednom naglasim da je sukob sa visokim predstavnikom sukob sa SAD”, kazao je on, dodavši da SAD u potpunosti podržavaju visokog predstavnika i njegove odluke.

Ambasador očekuje da će mjere do kraja i u potpunosti biti provedene.

“Osnovni cilj ovih mjera je veća stabilnost i funkcionalnost države BiH. To je suština Dejtonskog sporazuma. Ovim odlukama traži se samo da vladini zvaničnici rade posao za koji su izabrani. One nisu usmjerene protiv bilo kojeg konstitutivnog naroda, niti ukidaju ustavne mehanizme zaštite konstitutivnih naroda ili entiteta. Tvrditi drugačije, nije samo neodgovorno, nego i neiskreno”, kazao je ambasador.

“Želim da se obratim direktno građanima BiH i da kažem nešto o onome što ih brine. SAD su pomogle tokom pregovora o Dejtonskom mirovnom sporazumu kojim je uspostavljena ustavna struktura BiH, uključujući njena dva entiteta, i garantuju njegovu provedbu. Najnovije mjere nisu usmjerene protiv RS, niti protiv njenih građana, niti im je cilj ukidanje entiteta. Budućnost RS je jedino sigurna unutar stabilne i funkcionalne BiH. Dozvolite da također naglasim da nećemo prihvatiti pokušaje prijetnji teritorijalnom integritetu BiH, bez obzira dolaze li oni iz zemlje ili izvan nje”, dodao je američki ambasador.

(ONASA)

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.