Lagumdžija o izjavama Sanadera i Koštunice

Koordinirane izjave predsjednika HDZ-a Hrvatske Ive Sanadera i predsjednika DSS-a Srbije Vojislava Koštunice predstavljaju brutalno političko negiranje Bosne i Hercegovine, koje, kao da je dogovoreno u Karađorđevu, u znak sjećanja na propale projekte Miloševića i Tuđmana o podjeli BiH.

Ovo se navodi u izjavi za javnost predsjednika SDP-a BiH Zlatka Lagumdžije povodom početka gradnje Pelješačkog mosta i izjava predsjednika HDZ-a Hrvatske Ive Sanadera i predsjednika DSS-a Srbije Vojislava Koštunice. Lagumdžija ističe da su verbalno razbijanje institucija BiH i njihovo svođenje na tri plemenske i nacionalističke vođe po željama Koštunice i Sanadera, uvod u jedan novi pokušaj prekrajanja BiH, prije svega radi vlastitih domaćih politikantskih računa.

“Na vrijeme im treba poslati nekoliko jasnih poruka. Greška bi bila previše se pouzdati u njihove bh. izvođače radova iz SNSD-a i HDZ-a 1990 koji su sada i sami u paničnom strahu za vlastite fotelje i prikrivanje kriminala koji se odvija pod njihovim pokroviteljstvom. Mislim da tandem Koštunica-Sanader kao i njihovi idoli ipak znaju da se most koji ukida bh. more ne može napraviti bez dogovora Hrvatske sa Bosnom i Hercegovinom kao što se ni Kosovo ne može rješavati negirajući Bosnu i Hercegovinu preko leđa njenih građana i naroda”, navodi se u Lagumdžijinoj izjavi.

Dodaje se kako danas oni moraju znati da ovo nije vrijeme dogovora iz Karađorđeva od njihovih idola od prije 15 godina. Oni moraju znati da je svijet danas drugačiji i da ima iskustvo šta je značilo pokleknuti pred dogovorom o etnički čistim državama na prostorima bivše Jugoslavije, a i mi u Bosni i Hercegovini jako dobro znamo kako se može boriti i izboriti protiv svakog pokušaja prekrajanja BiH na način na koji su to jučer radili Milošević i Tuđman a danas, bojim se, to pokušavaju da rade njihovi mali-veliki učenici, upravo Koštunica i Sanader, ističe Lagumdžija.

“Oni moraju znati da, kao što njihovi idoli nisu uspjeli tada, tako još manje sada njih dvojica svoje probleme i probleme svoje države mogu rješavati preko leđa BiH. Umjesto što prave provalije prema Bosni i Hercegovini, bolje bi im bilo da se okrenu pravljenju mostova koji će povezivati njihove zemlje sa Evropskom unijom”, navodi se u Lagumdžijinoj izjavi.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.