Sanader: Protiv mosta samo bošnjački ministri


Gradnja mosta kopno”“Pelješac, vrijednog 1,95 milijardi kuna, počela je jučer, a radove je kod mjesta Brijest otvorio hrvatski premijer Ivo Sanader.

Zbog gradnje pelješkog mosta bez suglasnosti bosanskohercegovačkih vlasti BiH bi mogla pokrenuti spor protiv RH. Stoji u odluci Predsjedništva BiH koju je prošle sedmice Sven Alkaj, ministar vanjskih poslova te zemlje, uputio Josipu Vrbošiću, hrvatskom ambasadoru u BiH.

 

Hrvatski premijer Ivo Sanader je odbacio bilo kakvu argumentaciju iz BiH da Hrvatska pelješki most ne gradi u svojim teritorijalnim vodama, ističući da Hrvatska ne treba suglasnost za izgradnju tog mosta.

Podsjetio je da je Hrvatska s BiH, kao s prijateljskom susjednom državom, pregovarala o svim spornim točkama, te da je mješovito povjerenstvo utvrdilo sve gabarite, od visine mosta do razmaka između nosivih stupova, kako bi Hrvatska ostvarila pravo da poveže svoj teritorij, a BiH pravo nesmetanog prolaza u neumsku luku.

Istaknuo je i da parafirani sporazum nije dobio zeleno svjetlo na Vijeću ministara BiH, iako su za njega glasovali i hrvatski i srpski ministri, jer su mu se usprotivili bošnjački ministri.

“Ali, mi ćemo most graditi i nemamo što tražiti suglasnost na svom teritoriju”, naglasio je Sanader. Dodao je i da pelješki most nije alternativa za autocestu kroz Neum, koju će Hrvatska graditi u suradnji sa vlastima BiH.”

 

(SD)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.