Visoki predstavnik Miroslav Lajčak o izjavi Vojislava Koštunice

Odluka visokog predstavnika kojom se usklađuje rad Vijeća ministara sa Ustavom BiH ni na koji način ne krši Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH, izjavio je danas visoki predstavnik Miroslav Lajčak reagirajući na izjavu premijera Srbije Vojislava Koštunice.

U saopćenju visokog predstavnika se kaže da premijer Koštunica ne navodi niti jednu činjenicu na osnovu koje bi se moglo zaključiti da odluka ugrožava postojanje Republike Srpske. Visoki predstavnik je ponudio vjerodostojnu argumentaciju u 10 tačaka, koja dokazuje da odluka nije usmjerena protiv bilo kog konstitutivnog naroda ili entiteta u BiH, navodi se u saopćenju i dodaje:

“Pošto smo jučer poslali pravno obrazloženje mojih odluka i kabinetu premijera Koštunice, jasno je da on zna, kao legalista, da to što iznosi nije istina. Zašto mu je potrebno da u ovom trenutku i u ovakvoj situaciji iznosi takve stavove kad se još ni Vlada RS nije očitovala na poslato obrazloženje?
S druge strane, najodlučnije odbacujem svako vještačko povezivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Rezolucije 1244.
Moj cilj je da štitim Ustav BiH kao dio Dejtonskog mirovnog sporazuma koji uključuje i RS kao sastavni dio ove države. Taj sporazum mi je dao mandat da, između ostalog, poduzimam mjere koje idu u pravcu funkcioniranja centralnih institucija države. To bi trebalo da bude i cilj Srbije kao jedne od zemalja koja je dala svoju garanciju i ratificirala Dejtonski mirovni sporazum.
Sve što ide u suprotnom pravcu, može biti samo opasno i kontraproduktivno”, zaključuje visoki predstavnik Miroslav Lajčak.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.