Silajdžić o izgradnji mosta Komarna-Pelješac

“Unilateralni potezi Hrvatske oko gradnje mosta kopno-Pelješac ne doprinose prijateljskim odnosima BiH i Hrvatske i dodatno kompliciraju situaciju oko granice na moru između dviju država.”

To je danas izjavio član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, dodajući da se BiH ne protivi suverenom pravu Hrvatske da povezuje dijelove svog teritorija, ali da to ne može raditi na način koji krši prava i interese BiH.

 

“Predsjedništvo BiH, kao jedini organ nadležan za vođenje vanjske politike, iznijelo je jasan stav BiH o ovom pitanju tokom sjednice Međudržavnog vijeća (za saradnju BiH i Hrvatske), kao i prilikom posjete premijera Hrvatske Ive Sanadera Sarajevu, te ga ponovilo na svojoj prethodnoj sjednici, uključujući da je neophodno utvrditi granicu na moru između dviju država prije početka gradnje mosta”, navodi Silajdžić u saopćenju.

On podsjeća da je Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) BiH ovaj stav po hitnom postupku prenijelo veleposlaniku Hrvatske u BiH Josipu Vrbošiću, kao i stav da BiH zadržava pravo da pokrene spor pred nekim od međunarodnih sudskih ili arbitražnih tijela.

“Hrvatska je stoga od samog početkasvjesna stava BiH i potencijalnih rizika kojima se izlaže unilateralnimpotezima. Predsjedništvo BiH pažljivo promatra razvoj situacije ipridaje ovom problemu najviši značaj. O budućim konkretnim koracima ćeodlučivati na svojim sjednicama, bilo redovnim ili vanrednim, zavisnood potrebe i eventualnih poteza Hrvatske”, dodao je Silajdžić.

 

(Avaz)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.