Prepiske oko izgradnje Pelješkog mosta

Danas počinje gradnja mosta kopno-Pelješac, najavio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Jure Radić, predsjednik Uprave Instituta građevinarstva Hrvatske. Most je projektiran za plovidbu najvećih brodova, visine 55 metara i širine 400 metara, istaknuo je Radić.

Gradit će se četiri godine, a cijena će mu biti oko dvije milijarde kuna, izjavio je Radić i naglasio kako je to najveći most u Evropi koji se trenutno gradi.

 

Most će omogućiti bolju vezu dubrovačkog kraja s ostalim dijelovimaHrvatske, a približit će i najjužnije otoke (Mljet, Lastovo) ostalomdijelu zemlje, istaknuo je Radić.

Investitor gradnje su Hrvatske ceste d.o.o., izvođači su Konstruktor izSplita, Viadukt i Hidroelektra iz Zagreba, a projektant je zagrebačkiGrađevinski fakultet.

Stranka demokratske akcije jučer je osudila Radićevu najavu o početkuizgradnje mosta bez date saglasnosti Bosne i Hercegovine. Unilateralnipotezi Hrvatske oko gradnje mosta kopno – Pelješac ne doprinoseprijateljskim odnosima BiH i Hrvatske i dodatno kompliciraju situacijuoko granice na moru između dviju država, izjavio član PredsjedništvaBiH Haris Silajdžić, dodajući da se BiH ne protivi suverenom pravuHrvatske da povezuje dijelove svog teritorija, ali da to ne može raditina način koji krši prava i interese BiH.

Hrvatski premijer Ivo Sanaderporučio da Hrvatska ima nesporno pravo gradnje mosta kopno – Pelješac,te da u potpunosti odbacuje bilo kakve teritorijalne pretenzije BiH napodručje oko mosta

(Sarajevo-x)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.