ICTY konačno oslobodio Sefera Halilovića

Žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) konačno je u utorak u žalbenom postupku oslobodilo Sefera Halilovića, bivšeg generala Armije BiH, optuženog za ratne zločine zbog masakra nad hrvatskim civilima u BiH 1993. godine.

“Žalbeno vijeće odbacuje tužiteljeve motive za žalbu” i potvrđuje “oslobađanje Sefera Halilovića” izrečeno na prvostepenoj instanci, izjavio je turski sudac Mehmet Guney, prenosi AFP. Tužitelj je zaključio da su suci na prvostepenoj instanci pogriješili, ocijenivši da komandant štaba nije imao “stvarnu kontrolu nad počiniteljima zločina” u selu Grabovica na jugu BiH u septembru 1993.

On nije uspio dokazati da je Sefer Halilović imao kontrolu nad vojnicima vojske BiH raspoređenih u Grabovici, selu koje se nalazi 30 kilometara sjeverno od Mostara, saopćilo je Žalbeno vijeće.

U “operaciji Neretva” kojom je trebalo da se okonča blokada koju je u gradu Mostaru držala hrvatska vojska, bosanske trupe su ubile 33 hrvatska civila u Grabovici i 28 civila i jednog ratnog zatvorenika u selu Uzdol, navodi se u optužnici.

Tužilaštvo je 16. decembra 2005. podnijelo najavu žalbe na presudu. Zatim je 1. marta 2006. podnijelo žalbeni podnesak.

Žalbeni pretres održan je 10. i 11. jula 2007.

Odbrana nije uložila žalbu.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.