Preminuo predsjednik RS-a Milan Jelić

Predsjednik Republike Srpske dr. Milan Jelić preminuo je danas u Doboju, nakon što je doživio težak srčani udar, potvrdio je večeras novinarima Milorad Dodik.

Jelić je nakon sportskih aktivnosti u Modriči, gdje je živio, doživio težak srčani udar, nakon čega je helikopterom prebačen u dobojsku bolnicu. Na žalost, pokušaj reanimacije nije uspio. Milan Jelić je rođen 26. marta 1956. godine u Koprivni.

Ekonomski fakultet završio je u Subotici, a postdiplomske studije na Ekonomskom fakultetu u Banjoj Luci gdje je i magistrirao, a potom odbranio doktorsku disertaciju na temu “Problemi i modaliteti organizaciono-upravljačke transformacije preduzeća u tranziciji”.

Od marta 2006. godine obavljao je funkciju ministra za privredu, energetiku i razvoj u Vladi RS-a.

Od oktobra 2003. godine u svojstvu docenta predaje Menadžment na Tehnološkom fakultetu u Zvorniku, a od 2004. godine isti predmet na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci.

Jelić je obavljao niz najodgovornijih funkcija, kao što je funkcija generalnog direktora preduzeća “8. septembar” u Modriči, te funkciju generalnog direktora Rafinerije ulja Modriča.

U više navrata za svoj rad nagrađivan je prestižnim priznanjima: menadžer godine u Republici Srpskoj za 2002. godinu, menadžer decenije u BiH u 2003. godini, Brussels Eureka “Orden za stvaralaštvo” (Merite de l ‘Invention) 2005. godine, “Povelje grada” – najviše priznanje opštine Modriča, Orden Svetog Save I reda.

Dr Milan Jelić je od marta 2006. godine obavljao funkciju ministra za privredu, energetiku i razvoj u Vladi RS.

Kao priznati sportski radnik, u zemlji i inostranstvu, izabran je u drugom mandatu za predsjednika FSRS-a i F/NSBiH-a, gdje je postigao zapažene rezultate, prije svega na promociji sporta i sportske kulture u RS i BiH.

I na ovom polju dr. Milan Jelić je za svoj rad više puta nagrađivan prestižnim evropskim i domaćim priznanjima.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.