Koliko će trajati Lajčakovih “par” dana?

Čelnici vodećih političkih stranaka u našoj zemlji u ponedjeljak su dobili novih nekoliko dana da dogovore reformu policije.

Visoki predstavnik Miroslav Lajčak kazao je novinarima da je, zbog pozitivnog razvoja situacije, dogovorio s povjerenikom Europske unije za proširenje Olijem Renom (Olli Rehn) da se na dogovor sačeka još “par dana”.

 

“Da se sačeka, ali samo par dana,” upozorio je Lajčak i dodao:

“Znamo da će Crna Gora narednih dana potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a izgleda da će ga i Srbija parafirati sredinom oktobra. Još uvijek postoji šansa za BiH da ne bude ostavljena iza svih”.

Komentirajući protokol kojeg su u petak dogovorili Haris Silajdžić i Milorad Dodik, on je ustvrdio da dokument jeste iskorak u pozitivnom pravcu, ali i da je potrebno dati odgovore na sedam tehničkih pitanja, kako bi se detaljnije preciziralo rješenje. Stranka za BiH je predala pojašnjenja OHR-u, koja se Lajčaku čine konstruktivnima, ali SNSD još uvijek nije. 

“Očekujem da će gospodin Dodik dostaviti svoje odgovore. Jer, pretpostavljam da su oni bili ozbiljni u svom poduhvatu. Tražimo samo razjašnjenja, kako bi znali kako da tumačimo odredbe tog protokola,” rekao je Lajčak.   

“Vidim novu razina angažiranosti od strane političkih čelnika, a to je svakako pozitivno i ohrabrujuće. Uvijek je na političkim čelnicima da pronađu rješenje i postignu kompromis. Bila bi velika šteta da stanu na pola puta. Sada je trenutak da svi iza sebe ostave negativnu retoriku te da se uključe u konstruktivan politički dijalog s ciljem iznalaženja rješenja, koje je bliže nego što se činilo prije samo nekoliko dana,” zaključio je visoki predstavnik.

Odgovarajući na pitanja novinara, Lajčak je promjene koje je do sada predložila SDA ocijenio prihvatljivim s gledišta tri europska principa. Naglasio je da one ne izlaze iz okvira Lajčakova prijedloga, ali trebaju biti prihvaćene od svih političkih partnera.

Što se stranaka tiče, predsjednik SDA Sulejman Tihić u ponedjeljak je ponovio da je ova stranka SDA spremna prihvatiti Protokol OHR-a, ukoliko se u konačnom tekstu osiguraju izmjene usvojene na sjednici stranačkog predsjedništva u četvrtak. Inače, ova stranka je Dodikov i Silajdžićev protkol nazvala sramnim.

Policijske nadležnosti entiteta i kantona su betonirane Dodikovim i Silajdžićevim protokolom, kao i etničko-entitetskim glasanjem, smatraju u SDA. Kako drugačije objasniti potez pristanka na ovakav protokol istaknutog borca protiv etničkog glasanja Harisa Silajdžića, kaže se u saopćenju, nego kao odbranu vlastite fotelje.

”Policijske snage u BiH su ravnomjerno raspoređene u skladu sa posljednjim popisom stanovništva”, stoji u protokolu Dodika i Silajdžić, a SDA i SDP se zalažu da to bude jasno naglašen popis iz 1991. godine, kako je inače predviđeno u Protokolu OHR-a. Ovakvo rješenje u SDA, čije predsjedništvo danas  ponovo zasjeda u Fojnici, nazivaju vrhuncem beščašća.

Na osnovna i jednostavna pitanja zašto ostaje policija RS-a, zašto je izostavljena Srebrenica kao posebna lokalna policijska oblast, kako to da je bolji okvirni od jedinstvenog budžeta za financiranje policije, zašto je napustio popunu policije u skladu s popisom stanovništva iz 1991.godine, Silajdžić ne nudi odgovore, kaže se u jučerašnjem saopćenju SDP -a.

Dopredsjednik SBiH Beriz Belkić nije htio govoriti o pojašnjenjima koje je ova stranka poslala OHR-u. Kako saznajemo u SNSD-u, posljednja runda pregovora je otišla u vjetar. Dodik se navodno nije mnogo obazirao na sedam pitanja koja je uputio OHR.

Saznajemo da je jedno od pitanja bilo i pojašnjavanje definicije konsolidiranog budžeta.

 

(Oslobodjenje)

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.